Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και για τους ανεμβολίαστους, μετά την μεγάλη ανατροπή από χώρα της ΕΕ, που πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα και στη χώρα μας. Μολονότι οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξακολουθεί να επιμένει πως τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν θα καταργηθούν. Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ότι ενδεχομένως σύντομα να υπάρξει ανατροπή και άρση.
Πότε τελειώνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους; «Δεν πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σύντομα και δεν ξέρω αν πάμε γενικώς» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όμως μία-μία οι χώρες δεν προχωρούν σε κατάργηση των περιορισμών μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά για όλους, καθώς η πανδημία αποκλιμακώνεται.
Ενδεικτικό των όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες είναι η απόφαση της Αυστρίας να καταργήσει τα πιστοποιητικά αλλά και να αναστέλλει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, λίγο πριν ξεκινήσουν τα πρόστιμα που είχαν προαναγγελθεί.
Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, σε λίγες μέρες -και συγκεκριμένα από τις 14 Μαρτίου- καταργούνται και άλλοι περιορισμοί. Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ζαν Καστέξ, οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν στους δημόσιους χώρους μάσκες, παρά μόνο στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς.
Επίσης, καταργούνται τα πιστοποιητικά, τα οποία ήταν απαραίτητα για την είσοδό τους σε καφέ και εστιατόρια. Από την απαλλαγή θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας.
Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έβαλε η Αυστρία
Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων, έξι ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου.
Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου αλλά η εφαρμογή του αναμενόταν να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου.
Η απόφαση να θεσπιστεί το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, πριν την ευρύτερη διασπορά του ιδιαιτέρως μεταδοτικού, αλλά λιγότερο σοβαρού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στην Αυστρία. Έκτοτε οι πιέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν περιοριστεί.
«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της επιτροπής ειδικών» και να «αναστείλουμε» το μέτρο, ανακοίνωσε η υπουργός για τις συνταγματικές υποθέσεις Καρολίν Εντστάντλερ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεδομένης της τωρινής παραλλαγής», που προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, εξήγησε η υπουργός.
Πλεύρης: Δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Την ίδια στιγμή, παρά τη χαλάρωση των μέτρων που ακολουθούν πολλές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας σχετικής διάταξη που ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη λέγοντας πως έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός.
Αντιθέτως για τους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 το υπουργείο μελετάει συνολικά το ζήτημα, τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία θα τους ανταμείψει (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα). Στην κορωνίδα αυτής της προσπάθειας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, θα είναι οι οικογένειες εκείνων των υγειονομικών που ενώ υπηρετούσαν το ΕΣΥ, μολύνθηκαν από covid και απεβίωσαν. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει το θέμα με τον πλέον θεσμικό τρόπο.
Για τους ανεμβολίαστους ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους. «Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται».
Ξεκαθάρισε πως αν τελικώς ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως δική του επιλογή, διότι μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να επιστρέψει αμέσως. Από αρνούμενους την επιστήμη τους, δεν θα εκβιάζεται η πολιτεία» κατέληξε για το θέμα ο κ. Πλεύρης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα