Δημόσια ΥγείαΗ λίστα με τα 140 σκευάσματα που λείπουν από τα φαρμακεία

Η λίστα με τα 140 σκευάσματα που λείπουν από τα φαρμακεία

- Advertisement -

Στα 140 ανέρχονται συνολικά τα φάρμακα που λείπουν για μεγάλο διάστημα από τα ελληνικά φαρμακεία, σύμφωνα με τη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

"Στα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας και την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ο αριθμός των ελλείψεων αυξάνεται, αντί να μειώνεται.

140 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα λείπουν 140 σκευάσματα από τα φαρμακεία, όταν στις αρχές του καλοκαιριού, τα σκευάσματα που αδυνατούσαν να βρουν οι ασθενείς ήταν 127.

Συγκεκριμένα, από τα 140 σκευάσματα που λείπουν από τα φαρμακεία, τα 73 είναι ευρείας χρήσης για όλες τις παθήσεις, τα 66 είναι σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ σε έλλειψη είναι και 1 εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη λίστα του Εθνικού Οργανισμού (ΕΟΦ), η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ο αριθμός των σκευασμάτων που λείπουν από τα ράφια ανέρχεται σε 140, έναντι 127 τον περασμένο Ιούνιο και 139 τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη μία νέα εφαρμογή, με την οποία γιατροί και ασθενείς θα βλέπουν αν ένα φάρμακο λείπει από την ελληνική αγορά.Μιλώντας χθες (18.09.2023) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει εφαρμογή από την οποία θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε. Η εφαρμογή όπως είπε πιθανότατα να είναι έτοιμη και σε ένα μήνα περίπου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι το μέτρο αυτό μαζί με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητά από τον ΕΟΦ να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τις εξαγωγές. Επίσης, ο ΠΦΣ καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες στην ελληνική αγορά και γι αυτό το λόγο ξεκίνησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών.

Δείτε εδώ τη λίστα φαρμάκων που λείπουν από τα φαρμακεία

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ