Η νέα έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση προσφέρει επικαιροποιημένα στοιχεία για το ποιες περιοχές της Αθήνας πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό, αποτελώντας σημαντική αιτία πρόωρων θανάτων και νόσων.

Συγκεκριμένα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες των πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ακολουθούν οι πνευμονικές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Οι επιπτώσεις της επεκτείνονται και στη βιοποικιλότητα, καθώς δηλητηριάζει τις καλλιέργειες και τα δάση, προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες. Από την ατμοσφαιρική ρύπανση πλήτεται σε μεγάλο βαθμό και η χώρα μας, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική η λήψη δράσεων για τη θωράκιση των κατοίκων.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Χρήσιμα στοιχεία για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα προκύπτουν έρευνα της IQAir για το 2024, βασιζόμενη στη συγκέντρωση των σωματιδίων PM2.5. Πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα και προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, πυρκαγιές και σύννεφα σκόνης.
Ποιες είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση
Την αρνητική πρωτιά έχουν τα Ιωάννινα με 21,7 μg/m³, ενώ ακολουθούν το Πλαγιάρι (16,9), ο Ελλήσποντος (15,8), ο Αλίαρτος (15,2) και η Ελευσίνα (14,9). Ακολουθεί η δεκάδα:
- 1. Ιωάννινα (Ήπειρος)
- 2. Πλαγιάρι (Δήμος Θέρμης)
- 3. Ελλήσποντος (Κοζάνη)
- 4. Αλίαρτος (Νομός Βοιωτίας)
- 5. Ελευσίνα (Αττική)
- 6. Βασιλικά (Νομός Θεσσαλονίκης)
- 7. Τρίλοφος (Νομός Θεσσαλονίκης)
- 8. Ορεστιάδα (Νομός Έβρου)
- 9. Θεσσαλονίκη
- 10. Λυκόβρυση (Αττική)
Οι 10 περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση
Όσον αφορά την πρωτεύουσα, από την ατμοσφαιρική ρύπανση ταλαιπωρείται περισσότερο η Ελευσίνα (14,9 μg/m³), ενώ ακολουθεί από κοντά η Λυκόβρυση (14). Στην 3η θέση βρίσκονται οι Αχαρνές (13,1), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Χαλάνδρι (12,3) και η Πετρούπολη (11,6).
- 1. Ελευσίνα
- 2. Λυκόβρυση
- 3. Αχαρνές
- 4. Χαλάνδρι
- 5. Πετρούπολη
- 6. Πεύκη
- 7. Θρακομακεδόνες
- 8. Κέντρο Αθήνας
- 9. Άνω Λιόσια
- 10. Πειραιάς
Αναφορικά με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπναση, αυτές είναι το Τσαντ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Κονγκό και η Ινδία. Την ίδια στιγμή, μόνο επτά χώρες — η Αυστραλία, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, η Εσθονία, η Γρενάδα, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία — πληρούσαν την ετήσια κατευθυντήρια οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα επίπεδα PM2.5.
Στην Ευρώπη, την υψηλότερη μέση συγκέντρωση PM2.5, με 40 µg/m³, είχε το Νόβι Παζάρ στη Σερβία, ενώ τη μαύρη πρωτιά όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχε το Σαράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με 30.8 µg/m³.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ετήσια μέση συγκέντρωση PM2.5 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 µg/m³.
Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία;
Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούνται από μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων. Tα αιωρούμενα σωματίδια ορισμένες φορές εκπέμπονται απευθείας και άλλες φορές σχηματίζονται όταν οι ρύποι που εκπέμπονται από διάφορες πηγές αντιδρούν στην ατμόσφαιρα. Τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν διάφορα μεγέθη. Όσα από αυτά έχουν μέγεθος μικρότερο των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου μπορούν να διεισδύσουν στα πνευμόνια μας και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
- PM10 είναι τα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου.
- PM2,5 (ή λεπτά σωματίδια) είναι αιωρούμενα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου των 2,5 μικρομέτρων..
Τόσο η ΕΕ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθορίζουν τα πρότυπά τους με δείκτη τη συνολική μάζα των PM10 and PM2,5 .
Στα αιωρούμενα σωματίδια αποδίδονται ασθένειες και θάνατοι από καρδιαγγειακές ή πνευμονικές παθήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συλλέξει αρκετά επιστημονικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επιβλαβέστερη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια είναι η μακροχρόνια έκθεση στα λεπτά σωματίδια (PM2,5). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την τελευταία μας έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, το τμήμα μας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον ευρωπαϊκό άτλαντα περιβάλλοντος και υγείας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση – Ελληνική μελέτη
Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας η ατμοσφαιρική ρύπανση