Δημόσια ΥγείαΗ ενιαία λίστα χειρουργείου δεν καταργεί τις επιλογές του ασθενή

Η ενιαία λίστα χειρουργείου δεν καταργεί τις επιλογές του ασθενή

- Advertisement -

«Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις» ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» που άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις» ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Μάριος Θεμιστοκλέους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφορικά με τα εμβόλια για την COVID-19, ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην κοινή προμήθεια εμβολίων. Έχουμε παραλάβει και τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν και καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι εμβολιασμοί, είπε «προχωρούν με πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε». Σχετικά με την πανδημία και την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ανά έτος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η χώρα μας είναι περίπου στην μέση των χωρών-μελών της ΕΕ και των χωρών του δυτικού κόσμου». Σχολιάζοντας αναφορές βουλευτή για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών, είπε πως «οι ιατροί αυτοί ήταν πολλοί λίγοι».

Ενιαία ηλεκτρονική λίστας χειρουργείων

Για την θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στην λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό.

Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό». Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί. Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Μετακίνηση ασθενών

Ο κ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σ’ έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ