Οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, ακόμη και στην ηλικία των 75 ετών, θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει κανείς υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής του.
Οι επιστήμονες δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσαν ότι η έρευνά τους υποστηρίζει τη «σημαντική εκτίμηση ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους».
Μια μελέτη σε σχεδόν 13.000 μεσήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κάπνιζαν 30 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, αντιμετώπιζαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 25 χρόνια. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους νέους και μεσήλικες ενήλικες που κόβουν το κάπνισμα. Οι εκτιμήσεις τους δείχνουν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 35 έως 75 ετών, που έκοψαν το κάπνισμα, επιμήκυναν το προσδόκιμο ζωής τους.
Χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα υγείας, η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά υπολογισμών για να εκτιμήσει τον μέσο αριθμό των ετών που χάνονται λόγω του καπνίσματος και των ετών που κερδίζονται με τη διακοπή του σε διάφορες ηλικίες. Οι ηλικίες διακοπής του καπνίσματος που εξετάστηκαν ήταν τα 35, 45, 55, 65 και τα 75 έτη.
Προσδόκιμο ζωής
Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ, τα άτομα που κάπνιζαν στην ηλικία των 35 ετών και συνέχισαν να καπνίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προβλεπόταν ότι θα χάσουν περίπου 9 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο (23% του συνολικού προσδόκιμου ζωής τους). Αντίθετα, οι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ηλικία των 35 ανέκτησαν σχεδόν όλο το προσδόκιμο ζωής που θα είχαν αν δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Με άλλα λόγια, είχαν ανακτήσει, κατά μέσο όρο, περίπου 8 χρόνια ζωής. Τα άτομα που κάπνιζαν στην ηλικία των 75 ετών και συνέχισαν για το υπόλοιπο της ζωής τους, προβλεπόταν ότι θα χάσουν περίπου 4,4 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο (σχεδόν το 50% του προσδόκιμου ζωής τους).
Σαφώς, τα περισσότερα οφέλη προκύπτουν όταν οι άνθρωποι κόβουν το κάπνισμα νωρίτερα παρά αργότερα.
«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι πολύτιμα για τους κλινικούς γιατρούς που αναζητούν επιστημονικά στοιχεία για να παρακινήσουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα», κατέληξαν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα