• Του Παύλου Χριστοδουλόπουλου

Ζούμε σε μια χώρα που ακολουθεί υποτακτικά τα κελεύσματα μιας οργανωμένης κερδοσκοπίας περιβεβλημένης συνήθως με τον ψευτομανδύα της «ιατρικής» αναγκαιότητας: το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τις καισαρικές τομές στην Ελλάδα, αναδεικνύει τη χώρα μας δυστυχώς πρωταθλήτρια, με ποσοστά 57% όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. το ποσοστό δεν ξεπερνά το 30%, ενώ ο Π.Ο.Υ. θεωρεί αποδεκτό όριο το 15%.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για την διαμόρφωση αυτής της «κουλτούρας καισαρικών», δεν ευθύνεται ο Ιατρικός κόσμος συλλήβδην, ή έκαστος δρων κατά μόνας Ιατρός, όταν μάλιστα ο τελευταίος ασκεί το λειτούργημά του στο όνομα του ανθρώπου, εμπνέοντας και επιβάλλοντας τον σεβασμό μας.

Στην «ιατρικοποίηση» της γέννας, που «καθεστωτικοποιείται» πλέον και στα δημόσια νοσοκομεία, συντείνει η πλημμελής πληροφόρηση που γεννά ανασφάλεια στις επιτόκους, η έλλειψη πρωτοκόλλων που καθιστά υπερβολικά «υποκειμενικές» τις πραγματικές ενδείξεις καισαρικής και κυρίως η σταδιακή εν τοις πράγμασι περιθωριοποίηση και υποβάθμιση του ρόλου των Mαιών-Mαιευτών.

Γιατί οι μαίες όμως (θα έπρεπε να) διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο; Τι τις κάνει ξεχωριστές;

Οι Μαίες – Μαιευτές εκτός από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, κάνουν διαγνώσεις, προλαμβάνουν, συνταγογραφούν, μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τοκετό από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο σπίτι κατά την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία, δηλαδή η φροντίδα που παρέχει η μαία είναι ολιστική. Τα ως άνω προκύπτουν ρητώς από διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Για αυτό θεωρώ, ότι ο μοναδικός χαρακτήρας του μαιευτικού λειτουργήματος απαιτεί, την αποκλειστική ανάθεση του συντονισμού του έργου των μαιών, σε Μαία-Μαιευτή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αυτόματη διάχυση του συντονισμού αυτού σε όλες τις δημόσιες δευτεροβάθμιες δομές.

Η de facto σήμερα υπαγωγή των Mαιών-Mαιευτών στη νοσηλευτική υπηρεσία, η αξιολόγηση και εν πολλοίς η εποπτεία τους από νοσηλευτές, πέρα από την ανάδυση σοβαρών ζητημάτων άσκησης αλλότριων καθηκόντων και από τους 2 κλάδους (με σοβαρές πολλάκις ποινικές προεκτάσεις), στερεί την δυνατότητα να υψωθεί ένα ανάχωμα στην λαίλαπα των αναίτιων καισαρικών και στην μετατροπή της γυναίκας από έγκυο, επίτοκο και λεχωίδα, σε ασθενή. Γι’ αυτό και πάγιο αίτημα του κλάδου, που δίδει την διέξοδο στις στρεβλώσεις, τις αντιφάσεις και εν τέλει στις αντινομίες του συστήματος, είναι η δημιουργία στα νοσοκομεία Υπηρεσίας Μαιών, αντίστοιχης της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και της Νέας Υπηρεσίας επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών κλάδων υγείας.

Για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, τι πιο φυσικό να αναδειχθεί ως άξονας της πολιτικής της σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η προστασία της μητρότητας, η καλλιέργεια της κουλτούρας του φυσιολογικού τοκετού, με την ανάδειξη και την κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου των μαιών, οι οποίες παρέχουν την μοναδική και ολοκληρωμένη υπηρεσία τους στην μητέρα, το παιδί και την οικογένεια.

  • Ο κ. Παύλος Χριστοδουλόπουλος είναι Νομικός Σύμβουλος του Ν.Π.Δ.Δ. Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πατρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα