Τα μικρόβια εξαπλώνονται πιο εύκολα σε χώρους, όπου υπάρχουν ήδη άρρωστα άτομα και μπορεί να κάνουν την γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη ίωση να παραμείνει στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, εάν γνωρίζουμε τους σωστούς και τους λάθος τρόπους για να αντιμετωπίσουμε κάποιον στο σπίτι που είναι ήδη άρρωστος.
Τι πρέπει να κάνετε
- – Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μόλις τα μικρόβια βρεθούν στα χέρια, είναι εύκολο να εισχωρήσουν στο σώμα αν αγγίξετε τα μάτια ή το στόμα. Πλύνετε τα χέρια πριν φάτε ή ετοιμάσετε φαγητό και αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο ή ακόμη και αν αλλάξετε πάνα στο μωρό.
- Φυσικά, δεν αρκεί ένα απλό ξέπλυμα με νερό. Τρίψτε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε να πλένετε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Και θυμηθείτε να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από τη μύτη, το στόμα και το πρόσωπό σας.
- – Το απολυμαντικό χεριών είναι επίσης μία καλή λύση αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση στο νεροχύτη. Να έχετε πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι μαζί σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αγοράσετε ένα με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
- – Απολυμάνετε επιφάνειες, όπως πάγκους, τραπέζια, λαβές ψυγείου, πόμολα και βρύσες. Και μην ξεχνάτε επίσης τα τηλεχειριστήρια τηλεόρασης, τους υπολογιστές, τους φορητούς υπολογιστές και τα τηλέφωνα. Μερικά μικρόβια μπορούν να ζήσουν σε αυτά τα σημεία για έως και 24 ώρες.
-
– Χρησιμοποιήστε αναλώσιμα. Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να προσκολληθούν στο ύφασμα. Έτσι, όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος, αντικαταστήστε τις υφασμάτινες πετσέτες χεριών με χαρτοπετσέτες. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα γυάλινα ποτήρια νερού με χάρτινα.
- – Κρατήστε αποστάσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς ένα άρρωστο άτομο στο σπίτι σας, ειδικά αν είστε αυτός που το φροντίζει. Αλλά μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε καλά είναι να κρατάτε αποστάσεις. Εάν μπορείτε, παραχωρήστε στον άρρωστο ένα ξεχωριστό δωμάτιο για ύπνο και χαλάρωση.
- – Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Αναζητήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι), βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) και βιταμίνη Ε (αμύγδαλα, ηλιόσποροι). Η άπαχη πρωτεΐνη (θαλασσινά, αυγά, φασόλια) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Η καθημερινή άσκηση, η διατήρηση του στρες υπό έλεγχο και ο περιορισμός του αλκοόλ επίσης βοηθούν.
- – Κάντε το εμβόλιο της γρίπης.
- – Φορέστε μάσκα. Οι μάσκες προσώπου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση των ιών και των μικροβίων. Θα πρέπει να φοράτε μία μάσκα που να εφαρμόζει καλά και να είναι άνετη για εσάς.
Αν είστε εσείς ο άρρωστος:
- – Θα πρέπει να βήχετε ή να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας.
- – Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε το στόμα και τη μύτη σας, ακόμα και με χαρτομάντιλο.
- – Ακολουθήστε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο γιατρός.
- – Κρατήστε αποστάσεις από τους υπόλοιπους στο σπίτι, ειδικά εάν κάποιος έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
5 βασικά… «μην»
- – Μην μοιράζεστε φαγητό ή ποτό, φλιτζάνια, σκεύη ή πετσέτες με άτομα που είναι άρρωστα.
- – Μην ξεχάσετε να πετάξετε τις οδοντόβουρτσες αφού γίνουν όλοι καλά. Κρατήστε την οδοντόβουρτσα του άρρωστου ατόμου ξεχωριστά από τις υπόλοιπες. Μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.
- – Μην αφήνετε κανέναν να μοιράζεται μαξιλάρια και κουβέρτες με τον άρρωστο. Στη συνέχεια, μόλις ο άρρωστος γίνει καλά, πλύνετε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες που χρησιμοποίησε.
- – Μην αφήνετε τα άρρωστα παιδιά να μοιράζονται παιχνίδια με τα υγιή. Εάν συμβεί, φροντίστε να απολυμαίνετε τα παιχνίδια μεταξύ των χρόνων παιχνιδιού.
- – Μην επιδίδεστε σε κακές συνήθειες όπως το να δαγκώνετε τα νύχια σας, να τρίβετε τα μάτια σας ή να μασάτε μολύβια. Διευκολύνουν τα μικρόβια να εισχωρήσουν στο σώμα σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα