Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την εγκύκλιο Αγαπηδάκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η οποία προκάλεσε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις του φαρμακευτικού κλάδου καθώς καταργείται μέρος της διενέργειας εμβολιασμών για τη γρίπη απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.
Με επιστολή τους, τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ζητούν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επαναφέρει την περσινή διάταξη, με βάση την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς, δίχως να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.
Η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη σύμφωνα με την οποία θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, προκάλεσε και έντονες, με τον προέδρο και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο να εξαπολύει σκληρή επίθεση προς την Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Οι ενστάσεις εστιάζουν στστο γεγονός ότι η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης.
Τι αλλάζει στην πραγματικότητα
Όπως έγινε χθες γνωστό με τη σχετική εγκύκλιο, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Συνολικά φέτος θα διατεθούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα το υπουργείο Υγείας να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι τα δοκιμασμένα εμβόλια, τα οποία είναι και χαμηλότερα σε κόστος, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς, άνευ ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, τα νέα ενισχυμένα εμβόλια (έως 4 φορές ακριβότερα) θα είναι υποχρεωτικό -τόσο για ιατρικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους- να δίνονται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη μη υποχρέωση συνταγογράφησης για τα αντιγριπικά -που ίσχυσε εκτάκτως πέρυσι λόγω πανδημίας- προσφέροντας φέτος εμβόλια σε πολλαπλάσια τιμή. Το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, και γι’ αυτό τον λόγο επανέφερε τη συνταγογράφηση μόνο για τα πιο ακριβά, νέα εμβόλια.
Ποια είναι τα 4+2 εμβόλια για τη γρίπη που θα κυκλοφορήσουν
- Vaxigrip Tetra (Vianex) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
- Fluarix Tetra (GSK) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
- Flucelvax Tetra (Sequirus) QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 2 ετών
- (EMA) Influvac – sub Unit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
- Efluelda** (Vianex) QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 60 ετών
- Fluad Tetra** (Sequirus) aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών
ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του Υπουργείου
Επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είναι η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου Υγείας για συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του.
Όπως τονίζει, το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο παρενεργειών.
Στη χώρα μας εκατοντάδες φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διογκώνοντας την πολυφαρμακία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά. Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει “νομιμοποιήσει” για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας.
Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης.
Ο ΠΙΣ χαιρετίζει αυτό το βήμα και ζητά να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών.
Επανέρχεται το Υπουργείο
Μετά τις αντιδράσεις, σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:
1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα