Δημόσια ΥγείαΤι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus - «Φουντώνει» τα κρούσματα

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus – «Φουντώνει» τα κρούσματα

- Advertisement -

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα Plus που εξαπλώνεται στη Βρετανία.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα Plus που εξαπλώνεται στη Βρετανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Γνωστό ως ΑΥ.4.2, το στέλεχος αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 8% του συνόλου των ακολουθιών του κορωνοϊού στη Βρετανία, σύμφωνα με τον πρώην επίτροπo της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δρ. Σκοτ Γκότλιμπ, που επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής «κατεπείγουσας έρευνας», ενώ κρούσματά του καταγράφηκαν και στη Ρωσία. «Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό το υποστέλεχος αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με άλλες νέες παραλλαγές», πρόσθεσε ο δρ Γκότλιμπ.

Από την πλευρά της η Ρόσελ Βαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επεσήμανε ότι μολονότι το υποστέλεχος αυτό «έχει τραβήξει πάνω του την προσοχή τις τελευταίες ημέρες» λόγω της εξάπλωσής του στη Βρετανία, δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων και θεραπειών», δήλωσε σε ενημέρωση των ΜΜΕ για την Covid-19 στον Λευκό Οίκο. Επεσήμανε ότι το εν λόγω υποστέλεχος έχει εντοπιστεί και στις ΗΠΑ, «αλλά όχι με αυξανόμενη συχνότητα».

Υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα

Πρόκειται για ένα παρακλάδι του ΑΥ.4, που είναι κι αυτό υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα. Καθώς ο κορωνοϊός δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, επισυμβαίνουν κάποια μικρά λάθη που οδηγούν σε μικρές παραλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποστελεχών, εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου UCSF Πίτερ Τσιν-Χονγκ. Σύμφωνα με το Outbreak.info, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυτή τη στιγμή 55 υποστελέχη, περιλαμβανομένου και του ΑΥ.4.2.

Τις τελευταίες ημέρες το υποστέλεχος αυτό «εμφανίζεται σχεδόν απ’ το πουθενά», λέει ο Τσιν-Χονγκ και μολονότι ελάχιστα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, χρήζει ιδιαίτερης παρατήρησης και προσοχής. «Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ο ρυθμός εξάπλωσής του, δεν έχουμε και τόσα βιολογικά στοιχεία για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός θα εξελίσσεται και πρέπει να επαγρυπνούμε και να εντοπίζουμε όλες τις μεταλλάξεις και τα υποστελέχη τους».

Το συγκεκριμένο υποστέλεχος της Δέλτα εξαπλώνεται στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Διαθέτει δύο σημαντικές μεταλλάξεις, την Α222V και την Y145Η στην πρωτεΐνη ακίδα. Είναι μεταξύ των παραλλαγών που παρακολουθεί η υπηρεσία αυτή.

Εξαιρετικά σπάνιο οπουδήποτε αλλού

Ο Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του ινστιτούτου UCL Genetics στο Λονδίνο, είπε ότι το συνηθέστερο υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, αυτή τη στιγμή, είναι το ΑΥ.4. Αντιστοιχεί περίπου στο 70% των ακολουθιών του κορωνοϊού παγκοσμίως. Το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 εμφανίζεται ως επί το πλείστον περιορισμένο στη Βρετανία και «παραμένει εξαιρετικά σπάνιο οπουδήποτε αλλού».

Αν και δεν είναι «προφανής» υποψήφιος για να χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας», που. σημαίνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα να διαπερνά τις άμυνες του. ανοσοποιητικού, «χρήζει αυξημένης παρακολούθησης», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιν Χονγκ, οι ειδικοί δεν θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης. Δέλτα «θα είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Θα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα ή ότι θα νοσούν βαρύτερα όσοι το κολλούν».

Κι αυτό λόγω του τρόπου που λειτουργούν οι πρωτεΐνες ακίδες, που επιτρέπουν στον ιό να. προσκολλάται σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να εισβάλλει –αλλά οι δύο σημαντικότερες. μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ΑΥ.4.2 δεν είναι στο σημείο όπου ο ιός προσκολλάται. στον υποδοχέα, όπως εξηγεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ