Δημόσια ΥγείαΓκάγκα: 3η αιτία θανάτου στην Ευρώπη ο καρκίνος του πνεύμονα

Γκάγκα: 3η αιτία θανάτου στην Ευρώπη ο καρκίνος του πνεύμονα

- Advertisement -

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξηγεί τα του προγράμματος SOLACE που αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο αναφέροντας ταυτόχρονα πως πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξηγεί τα του προγράμματος SOLACE που αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο αναφέροντας ταυτόχρονα πως πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης
Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα SOLACE, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων υψηλού κινδύνου σε κέντρα πρόληψης και υλοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Διευθύντρια 1ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, απευθύνεται σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές, 50-80 ετών και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν ενδεχομένως δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ συχνός και ο πιο θανατηφόρος από όλους τους καρκίνους. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά. Στη χώρα μας, έχουμε γύρω στα 8.500 κρούσματα ετησίως και εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 θα αγγίξουμε τα 10.000. Πρώτη αιτία εμφάνισής του είναι το κάπνισμα».

«Ριζική ίαση σε ποσοστό 80% αν ανιχνευτεί έγκαιρα»

Στη συνέχεια η πρώην Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ιαθεί και μάλιστα σε ποσοστό 80%. Αν η διάγνωση γίνει σε αρχικό και εντελώς διαχειρίσιμο στάδιο, μπορεί να επιτευχθεί ριζική ίαση. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ιδίως στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου και κυρίως το κάπνισμα. Φυσικά, εξίσου επιβλαβές είναι και το παθητικό κάπνισμα, επομένως, ο καπνιστής δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης σε ότι κάνουμε, στη διατροφή, στην άσκηση, στις συνήθειες της ζωής μας αλλά και απέναντι στα εμβόλια καθώς, πολλές φορές, οι καρκίνοι συνδέονται με λοιμώδεις παράγοντες».

«Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ»

Όσον αφορά τον κορονοϊό SARS-CoV-2 η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως «εξακολουθούμε να νοσηλεύουμε ασθενείς με κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι μεν αρκετά αλλά κινδυνεύουν λιγότερο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είτε έχουν νοσήσει στο παρελθόν είτε έχουν εμβολιαστεί. Και εδώ, η πρόληψη είναι σημαντική, επομένως, όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εμβολιαστούν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ