Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την έξαρση κρουσμάτων χολέρας που παρατηρείται σε 44 χώρες για το 2022 – από 35 που ήταν το αντίστοιχα προηγούμενο έτος. Για το 2023 επιμένουν οι αυξητικές τάσεις αυτής της επικίνδυνης λοίμωξης του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από το βακτήριο Vibrio Cholerae.
Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Καμερούν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Σομαλία και η Συρία κατέγραψαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα κάθε μία το περασμένο έτος.
Η επικίνδυνη αυτή εντερική λοίμωξη μεταδίδεται μέσω του ακάθαρτου νερού και μολυσμένων τροφίμων και συνδέεται άμεσα με τις υποανάπτυκτες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές αυτών των χωρών, όπως έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και κατάλληλων συνθηκών υγιεινής, οι οποίες πολλές φορές επιδεινώνονται και από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες ή κυκλώνες.
Χρηματοδότηση
Το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ έχει ήδη χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια έκτακτες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες, όμως το ποσό αυτό αποδεικνύεται ελάχιστο για τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα της εξάπλωσης της χολέρας και η Διεθνής Ομάδα Συντονισμού του οργανισμού έχει αναγκαστεί να αναστείλει το πρόγραμμα δύο δόσεων εμβολίου για τη λοίμωξη και να το αντικαταστήσει με μία και μοναδική δόση.
Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ ζητά επειγόντως από τη διεθνή κοινότητα 160 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτήρησης της δημόσιας υγείας, μέτρων πρόληψης, διαχείρισης των κρουσμάτων και διανομής του ιατροφαρμακευτικού υλικού, προωθώντας παράλληλα τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών.
The world is seeing an upsurge of #cholera.
Cases reported to WHO in 2022 more than double than those in 2021; 44 countries reported cases in 2022, compared with 35 countries in 2021: New WHO cholera analysis https://t.co/jMEVVaRdOO pic.twitter.com/45z9Wrdg18
— World Health Organization (WHO) (@WHO) September 22, 2023
Τι είναι η χολέρα
Η χολέρα είναι μία οξεία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Η χολέρα απαντάται συνήθως σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής και προκαλεί διάρροια και αφυδάτωση. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Που οφείλεται η χολέρα
Οφείλεται στο βακτήριο vibrio cholerae. Η θανατηφόρα κατάληξη οφείλεται στην τοξίνη CTX. Η τοξίνη αυτή προσκολλάται στα εντερικά τοιχώματα και παρεμβαίνει στην ροή. Το σώμα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες νερού, οδηγεί σε διάρροια και σε γρήγορη απώλεια ηλεκτρολυτών.
Η κύρια πηγή μόλυνσης γίνεται μέσω των μολυσμένων νερών και μέσω των κοπράνων. Βακτήρια χολέρας μπορούν να βρεθούν και σε φρούτα, λαχανικά, οστρακοειδή, νερό, σπόρους, ρύζι. Επίσης, η νόσος παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, αν ζείτε σε περιοχή όπου υπάρχει έξαρση.
Συμπτώματα που εκδηλώνει η χολέρα
Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και πάρα πολύ επικίνδυνα για την υγεία του ασθενούς. Αρχικώς, ο ασθενής που έχει εκτεθεί στο βακτήριο της χολέρας δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί. Το βακτήριο αυτό έχει τη δυνατότητα να μολύνει ακόμη και μετά από 14 ημέρες. Η νόσος μεταδίδεται μέσα από τα κόπρανα και μέσω μολυσμένου νερού.
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:
- Έντονη διάρροια
- Ναυτία
- Εμετός
- Αφυδάτωση
- Λήθαργος
- Ευερεθιστότητα
- Αίσθημα δίψας
- Υπόταση
- Αδυναμία ούρησης
- Αρρυθμίες
- Ξηροστομία
- Πρόβλημα όρασης
- Μυϊκές κράμπες
- Σοκ
- Πυρετός
- Σπασμοί
- Υπνηλία
Πώς γίνεται η διάγνωση της χολέρας
Η διάγνωση γίνεται μέσω της λήψης δείγματος κοπράνων. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να διαγνωστεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε περιοχή με επιδημία της νόσου, οπότε και ο γιατρός υποπτεύεται τη νόσο. Η ταχύτερη διάγνωση οδηγεί σε ταχύτερη και πιο άμεση θεραπεία.
Θεραπεία για τη χολέρα
Η νόσος απαιτεί άμεση θεραπεία διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Συνιστάται ενυδάτωση του οργανισμού, λήψη υγρών ενδοφλέβια, χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής (δοκυκυκλίνης, αζιθρομυκίνης). Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής ψευδαργύρου επιταχύνει την ανάρρωση.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η χολέρα
Η χολέρα οδηγεί συχνά σε θάνατο. Η απώλεια τεράστιας ποσότητας υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε 2 ώρες σε κάποια πολύ σοβαρά περιστατικά. Άνθρωποι που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγηθούν σε θάνατο μέσα σε λίγες μέρες. Αν ο ασθενής επιζήσει και πάθει μόνο σοβαρή αφυδάτωση και σοκ μπορεί επιπλέον να εμφανιστεί υπογλυκαιμία, υποκαλιαιμία και νεφρική ανεπάρκεια.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα