Σε διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας κυρίως σε ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί, προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον «Covid 19».
«Θα διαγράψουμε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί κατά την περίοδο της πανδημίας», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως μια ενέργεια συμφιλίωσης. «Το θέμα του εμβολιασμού δίχασε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο», τόνισε.
«Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, γίνεται γιατί το χρειαζόμαστε», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ένα πρώτο συμπέρασμα από τα στοιχεία, είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού, τόσο για την γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο του «Covid 19», δεν είναι τίποτα άλλο, όπως όλα τα εμβόλια που κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα δοκιμασμένο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο. Όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους, στα σίγουρα».
Ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid
«Θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού και στα φαρμακεία», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τέλος ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα κάνει μεγάλη καμπάνια το υπουργείο για να πειστούν οι πολίτες για την αξία του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.
Αγαπηδάκη: Συρροές κρουσμάτων και θανάτων
Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επεσήμανε ότι τα πρόστιμα μπήκαν στους ηλικιωμένους επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση. «Πραγματικά είχαμε συρρόες κρουσμάτων και θανάτους. Πέθαναν άνθρωποι κατά δεκάδες στις εντατικές επειδή ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν ένα ύστατο μέτρο που πήραμε στην οξεία φάση της πανδημίας. Πλέον, περνάμε σε μια κανονικοποίηση».
Όπως σημείωσε η κα Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. «Διευρύνουμε συνεχώς το ωράριο, παρατηρούμε καθημερινά όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για να διευκολύνουμε τους πολίτες με ακόμα περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, με κατ’ οίκον εμβολιασμούς.Ήδη οι μονάδες ΚΟΜΥ εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλκιωμένων», ανέφερε.
Δίνοντας τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι «μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες ημέρες και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Άρα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουμε τους 300.000 εμβολιασμούς».
Κοτανίδου: Επιδημία ιώσεων
Λαμβάνοντας τον λόγο η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως παρότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο. «Η πίεση είναι και λόγω των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχουμε μια επιδημία γρίπης και πάρα πολλές άλλες ιώσεις όπως ο RSV», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ανέφερε ότι το ισοζύγιο χτες στα νοσοκομεία ήταν υπέρ των εξαγωγών, και πως υπήρξε τις τελευταίες ημέρες πτώση στις αιτήσεις για αντιικά φάρμκα. «Σήμερα με όπλα όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Με τα πρώτα συμπτώματα να απευθυνόμαστε σε γιατρό», τόνισε.
Τέλος, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επικαφεαλής του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υπογράμμισε ότι τα ποσοστά θετικότητας για τον κορονοϊό, φαίνονται να σταθεροποιούνται, ενώ εκτίμησε πως στις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση των κρουσμάτων. Αναφορικά με τη γρίπη, φέτος είναι πιο συχνή η Η1Ν1, και αυτή είναι που δίνει και τα πιο σοβαρά περιστατικά. Αύξηση πάντως παρουσιάζει και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα