Γεωργιάδης: Οι 7 αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Σε 7 άξονες δρομολογούνται αλλαγές από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε οι αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων να μειωθούν από τις 9 ώρες στις 5, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας και για το νέο τρόπο καταχώρισης των ηλεκτρονικών ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε 7 άξονες δρομολογούνται αλλαγές από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε οι αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων να μειωθούν από τις 9 ώρες στις 5, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας και για το νέο τρόπο καταχώρισης των ηλεκτρονικών ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δύο σημαντικές δράσεις που δρομολογεί στους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει ότι: «Σήμερα, στις ημέρες μεγάλης εφημερίας, όπως είναι μετά τις γιορτές που αυξάνονται οι νόσοι των αναπνευστικών νοσημάτων (γρίπη, Covid, RSV), τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες στη χώρα μας.

«Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναμονή αντιστοιχεί στους περιπατητικούς ασθενείς και όχι στα επείγοντα περιστατικά».

«Όσο πλησιάσουμε προς το πεντάωρο θα είμαστε καλά. Όσο πηγαίνουμε προς το δεκάωρο της αναμονής, δεν είμαστε καλά. Γι΄αυτό τον λόγο φτιάξαμε ένα νέο πλάνο», όπως είπε ο υπουργός.

Σταδιακές αλλαγές

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών εφημέρευσης, κάτι που ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο, αφού τα νοσοκομεία εξυπηρετούν περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η πρώτη αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, έφερε 20% μείωση της κίνησης στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε 3 νοσοκομεία επιδεινώθηκε η πρωινή λειτουργία, στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο». Υπήρξε μια πρώτη διορθωτική κίνηση και θα υπάρξουν και άλλες, πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αλλαγές, που θα γίνουν σταδιακά και όχι από τη μία μέρα στην άλλη, κινούνται σε 7 άξονες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ψηφιακή αναβάθμιση, οι οργανωτικές αλλαγές, η προσθήκη εθελοντών κ.ά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο για όσους έχουν ήπια προβλήματα, όπως ιώσεις, να σπεύδουν στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας. Το Κέντρο Υγείας Νίκαιας καλύπτει 350 άτομα, ενώ οι γιατροί του πραγματοποιούν και θρομβόλυση.

Ορισμένα από αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και ενισχύονται με 50 άτομα επικουρικού προσωπικού.

Μερικά από αυτά είναι τα Κέντρα Υγείας είναι:
Στην 1η ΥΠΕ:
  • Αλεξάνδρας (τελεί σε 24ωρη εφημερία)
  • Καλλιθέας
  • Αμαρουσίου
  • Ραφήνας
Στην 2η ΥΠΕ:
  • Βάρης
  • Μεγάρων
  • Ελευσίνας
  • Περιστερίου
  • Κερατσινίου

Όπως ανέφερε, θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα ειδικοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, και θα διευρυνθούν τα ωράρια, ώστε να διαχειρίζονται ακόμα πιο άμεσα τα περιστατικά και να εξυπηρετούνται πιο άμεσα οι ασθενείς, αλλά και να μειωθούν παράλληλα οι ουρές στα νοσοκομεία.

«Κάποιες φορές η εφημερία θυμίζει εικόνες πολέμου και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και εμείς δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά αναζητούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι γιατροί των ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ σύντομα θα ενταχθούν στα νοσοκομεία, και θα ακολουθήσουν αυτοί στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.

Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα 500 τραυματιοφορέων από τον ΟΑΕΔ, που σύντομα ξεκινούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 100 τραυματιοφορείς θα ενταχθούν στα ΤΕΠ.

Η παρουσία εθελοντών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, 25 ένστολα στελέχη του ΕΕΣ θα καθοδηγούν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους μέσα στην εφημερία, με στόχο να κάνουν την αναμονή «πολύ πιο ανθρώπινη». Επίσης, θα υπάρχει διάθεσιμο wifi και τηλεοράσεις στους χώρους αναμονής.

Για το νέο σύστημα με το βραχιολάκι

Από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τις καθυστερήσεις.

Από το 2026, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα γνωρίζουν πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ανά νοσοκομείο.

Ψηφιακά εργαλεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν τους πολίτες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας:

QR codes στα ΤΕΠ: Από τα τέλη Ιανουαρίου, το σύστημα QR code θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Κωνσταντοπούλειο», «Ερυθρός Σταυρός»). Το σύστημα θα παρακολουθεί τη διαδρομή του ασθενούς στα επείγοντα, εντοπίζοντας σημεία συμφόρησης. Ο υπουργός ανέφερε ότι το QR code θα ενεργοποιεί ειδοποιήσεις στη διοίκηση σε περίπτωση καθυστερήσεων. «Εάν η αναμονή για απεικονιστικές εξετάσεις ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια, η διοίκηση θα μπορεί να παρέμβει άμεσα», εξήγησε.

Ψηφιακή ενημέρωση για χρόνους αναμονής: Μέσω του My Health App, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου και να επιλέγουν το λιγότερο επιβαρυμένο.

Απομακρυσμένες διαγνώσεις: Το σύστημα RIS/PACS θα διασυνδέσει νοσοκομεία, επιτρέποντας σε γιατρούς άλλων δομών να παρέχουν απομακρυσμένη διάγνωση μέσω τηλεϊατρικής.

Τεχνητή νοημοσύνη (AI): Έχει ξεκινήσει ήδη η πιλοτική εφαρμογή της AI τεχνολογίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για την κατηγοριοποίηση περιστατικών, ώστε να εξυπηρετούνται με προτεραιότητα τα πιο επείγοντα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον μεταπνευμονοϊό

Οι συμβάσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΠ και 9 Νοσοκομείων

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ