Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δεν ασκούνται ή δεν αθλούνται ποτέ σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε οκτώ χώρες δηλώνουν ότι δεν κάνουν κανένα άθλημα και δεν ασκούνται ποτέ, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφει η Πορτογαλία (73%), η Ελλάδα (68%) και η Πολωνία (65%).
Το νέο Ευρωβαρόμετρο που απεικονίζει τις συνήθειες των Ευρωπαίων σχετικά με τον αθλητισμό και την σωματική άσκηση το 2022, δείχνει ότι οι Έλληνες είναι μάλλον «τσακωμένοι» με το…χόμπι αυτό. Αντίστοιχα, τα ποσοστά αυτά για τους Ευρωπαίους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευχάριστα ή ελπιδοφόρα.
Το 45% των Ευρωπαίων δεν αθλείται σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ποσοστό το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα το 68% των ατόμων δεν αθλείται ποτέ ούτε κάνει σωματική άσκηση τουλάχιστον σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 49% των Ευρωπαίων γυμνάζεται.
Τα άτομα που αθλούνται συχνά από την άλλη μεριά στην Ευρώπη αγγίζουν μόλις το 6% και στην Ελλάδα αντίστοιχα το 4%.
Ούτε ποδηλασία, ούτε χορός, ούτε…κηπουρική για πάνω από τους μισούς Έλληνες
Ακόμα και στην ερώτηση σχετικά με εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως το ποδήλατο, η κηπουρική, ο χορός και τέτοιες ενασχολήσεις που θεωρούνται υποκατάστατα της άσκησης τα ποσοστά είναι θλιβερά. Το 31% στην Ευρώπη αναφέρει ότι δεν το κάνει ποτέ και αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 53%.
Στην ερώτηση σχετικά με το πόσες ώρες μένει κανείς καθιστός στο σπίτι, στη δουλειά ακόμα και βλέποντας τηλεόραση, οι Ευρωπαίοι συνολικά απαντούν ότι αυτό το ποσοστό αυτό ξεπερνά τις 8 ώρες κατά 11% και κατά 8% το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερο ποσοστό κάνει δουλειές που απαιτούν ένα είδος ήπιας δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν οι αριθμοί στην Ευρώπη το 43% μένει καθιστό από 2.33 μέχρι και 5.33 ώρες, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 39%. Τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2017 δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση.
Όσοι ασκούνται το κάνουν στη…φύση ή στο σπίτι
Όσοι πάντως όντως επιλέγουν να ασκηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο στο εξωτερικό φαίνεται ότι επιλέγουν κάποιο πάρκο, ή εξωτερικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι στο 51% και στην Ευρώπη στο 47%,ποσοστό το οποίο δείχνει ότι όσοι πράγματι ασκούνται προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η αμέσως επόμενη επιλογή άσκησης είναι η γυμναστική στο σπίτι και στην τρίτη θέση επιλογής είναι στο δρόμο από το σπιτι στη δουλειά, στο σχολείο και το ανάποδο, με το γυμναστήριο να είναι στην 4η επιλογή σε μια…λίστα με 10 επιλογές που παρουσιάζει η έρευνα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 26.580 άτομα και στην Ελλάδα έγιναν 1.104 συνεντεύξεις. Η διάρκεια της έρευνας για την Ευρώπη κράτησε από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 16 Μαΐου του 2022 και στην Ελλάδα από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 15 Μαΐου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα