Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις χώρες που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα ελλείψεις σε νοσηλευτές
Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας των χωρών της Ευρώπης, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με το ευρωπαϊκό περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να κρατήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό στα συστήματα υγείας τους, αλλά και να κάνουν το επάγγελμα πιο ελκυστικό για τους νέους.
Η συμφωνία, η οποία χρηματοδοτείται με 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU4Health, θα περιλαμβάνει δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα τους 36 μήνες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις χώρες που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα ελλείψεις σε νοσηλευτές.
Μέσω στενής συνεργασίας με τα κράτη μέλη, τις ενώσεις των νοσηλευτών και τους κοινωνικούς εταίρους, η πρωτοβουλία θα προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε χώρα.
Τι θα καλύπτει η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τη δημιουργία σχεδίων δράσης για την πρόσληψη νοσηλευτών, προγράμματα καθοδήγησης για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα, αξιολογήσεις για την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νοσηλευτές και στα οποία οφείλονται οι διαρθρωτικές ελλείψεις, καθώς και στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των νοσηλευτών και την εφαρμογή ευκαιριών κατάρτισης και δράσεων ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Μειώνεται το ενδιαφέρον των νέων για το επάγγελμα
Με βάση τα δεδομένα του Προγράμματος για τη Διεθνή Αξιολόγηση Φοιτητών (PISA), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαπίστωσε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όλο και λιγότεροι νέοι φιλοδοξούν να γίνουν νοσηλευτές.
Το ενδιαφέρον για τη νοσηλευτική στις νέες ηλικίες μειώνεται, γεγονός που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε αρκετές χώρες.
Σε αυτό εκτιμάται ότι έπαιξε ρόλο και η πανδημία του κορονοϊού, με την πίεση που άσκησε στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, καθώς ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως σε τμήματα που πάσχουν από χρόνια υποστελέχωση.
Η χρόνια υποστελέχωση, άλλωστε, επιτείνει από μόνη της την κόπωση και το στρες για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εργαζομένους που βρίσκονται, ούτως ή άλλως, αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες εργασίας, αλλά και χαμηλές αμοιβές, στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους νέους.
Η Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις
Την ίδια ώρα και ενώ ο πληθυσμός στη χώρα μας γηράσκει, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνοντας την πίεση στα συστήματα υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των νοσηλευτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διαθεσιμότητα νοσηλευτών στην Ευρώπη, το 2020 στις χώρες της ΕΕ υπήρχαν, κατά μέσον όρο, 8,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο κατά κεφαλήν αριθμός νοσηλευτών ήταν ο υψηλότερος το 2020 στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία. Εκτός ΕΕ, ο αριθμός ήταν υψηλότερος στη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, αν και περίπου το 1/3 των νοσηλευτών σε αυτές τις δύο τελευταίες χώρες εκπαιδεύονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους γενικούς νοσηλευτές και δεν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν νοσηλευτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, αν και τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο τους νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα