Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων.
Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του:
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος πρωτοστάτησε στη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα.
Εξάλλου η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.
Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με την Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα