Διευκρινίσεις σχετικά με τις οδηγίες που έδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης (δίχως να κατονομάζει) δίνει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:
«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.
Αναλυτικά χθες ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε σε ανάρτησή του:
Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19.
Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.
Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.
Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Μαγιορκίνης: Οι τέσσερις οδηγίες για τα εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα