Δημόσια ΥγείαΈσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών – SOS ο πλανήτης

Έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών – SOS ο πλανήτης

- Advertisement -

Οι ωκεανοί έχουν φτάσει στη υψηλότερη θερμοκρασία τους που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή, με τρομερές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη μας.

Οι ωκεανοί έχουν φτάσει στη υψηλότερη θερμοκρασία τους που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή, με τρομερές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ. Έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Οι ωκεανοί αποτελούν ζωτικό ρυθμιστή του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα. Το οποίο μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων που εκβάλλουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι θερμότεροι ωκεανοί και τα κύματα καύσωνα ενοχλούν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, τα οποία μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων νερών, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποθέματα ψαριών μπορεί να επηρεαστούν, ενώ ορισμένα αρπακτικά, όπως οι καρχαρίες, μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μπερδεύονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σε ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα παρατηρείται εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει.

Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η χρονική στιγμή αυτού του αρνητικού ρεκόρ.

«Ο Μάρτιος θα έπρεπε να είναι η εποχή που οι ωκεανοί παγκοσμίως είναι πιο θερμοί, όχι ο Αύγουστος ή ο Σεπτέμβριος. Το γεγονός ότι είδαμε το ρεκόρ τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο πιο θερμός μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο», λέει η δρ Σαμάνθα Μπέρτζες από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις θάλασσες πιο θερμές, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη πλεονάζουσα θερμότητα θα απορροφάται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επανέλθουν εκεί που ήταν», εξηγεί η δρ Σαμάνθα Μπέρτζες.

Το νέο Ελ Νίνιο

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά εκείνο του 2016, όταν το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή του μορφή.

Το Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ένα νέο Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει τώρα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη αδύναμο – που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Θαλάσσιοι καύσωνες

Μια σειρά από θαλάσσια κύματα καύσωνα έχουν καταγραφεί φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, μεταξύ άλλων.

«Οι θαλάσσιοι καύσωνες που βλέπουμε συμβαίνουν σε ασυνήθιστες τοποθεσίες όπου δεν τους περιμέναμε», επισημαίνει η δρ Μπέρτζες. Τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Met Office και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν τους 38,44 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα – σαν να μπαίνεις σε μπανιέρα με ζεστό νερό. Κανονικά οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 23 και 31 βαθμών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016, ενώ έχουν γίνει πιο έντονοι και πιο μακροχρόνιοι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ