Δημόσια ΥγείαΈρευνα: Το κάπνισμα τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Έρευνα: Το κάπνισμα τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

- Advertisement -

Η κατανάλωση τσαγιού και καφέ -σε μικρές ποσότητες- δεν φαίνεται να βλάπτει τα μωρά, αλλά το κάπνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα.

Η κατανάλωση τσαγιού και καφέ -σε μικρές ποσότητες- δεν φαίνεται να βλάπτει τα μωρά, αλλά το κάπνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το NHS συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ ή τσάϊ. Οι έγκυες θα πρέπει επίσης να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης και το κάπνισμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, πρόωρου τοκετού και περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου.

Ωστόσο, μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του Κέμπριτζ δεν βρήκε στοιχεία ότι η πρόσληψη καφεΐνης πάνω από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πρόωρο τοκετό ή μωρά χαμηλότερου βάρους. Αντίθετα, η μελέτη υπολόγισε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες – υπερδιπλάσιες από μία προηγούμενη εκτίμηση. Διαπίστωσε επίσης ότι τα μωρά που γεννιούνταν από μητέρες που κάπνιζαν είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι χαμηλού βάρους, θέτοντάς τα σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στην αναπνοή και λοιμώξεων.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά μιας ξεχωριστής μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, η οποία διαπίστωσε ότι μια έγκυος γυναίκα που χάνει τη δουλειά της διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή θνησιγένειας. Η μελέτη διαπίστωσε διπλασιασμό στις πιθανότητες αποβολής εγκυμοσύνης ή θνησιγένειας μετά την απώλεια της δουλειάς.

Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της καφεΐνης και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης έτειναν να βασίζονται σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, κάτι που δεν είναι πάντα αξιόπιστο.

Εξέταση μεταβολιτών στο αίμα

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, εξέτασε μεταβολίτες από το κάπνισμα (κοτινίνη) και την καφεΐνη (παραξανθίνη) σε δείγματα αίματος περισσότερων από 900 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Πρόβλεψης Έκβασης Εγκυμοσύνης μεταξύ 2008 και 2012. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κοτινίνης και παραξανθίνης που βρέθηκαν στο αίμα στις 12, 20, 28 και 36 εβδομάδες κύησης και ταξινόμησαν αντιστοίχως την έκθεση των γυναικών στο κάπνισμα και την κατανάλωση καφεΐνης.

Ο καθηγητής Gordon Smith, επικεφαλής του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία των υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος. «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλό για το μωρό, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνητικά πολύ χειρότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», είπε. «Θέτει το μωρό σε κίνδυνο δυνητικά σοβαρών επιπλοκών από το να μεγαλώνει πολύ αργά στη μήτρα ή από το να γεννηθεί πολύ σύντομα» πρόσθεσε.

Αλλά ο Smith είπε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να πίνουν πολλούς εσπρέσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πολύ υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ιδιαίτερα καφέ, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την έρευνα, επεσήμανε. «Μελετήσαμε μόνο γυναίκες που είχαν σταθερά επίπεδα μεταβολιτών καφεΐνης πάνω από το μέσο όρο. Δεν μελετήσαμε γυναίκες που είχαν εξαιρετικά υψηλή πρόσληψη καφεΐνης. Ως εκ τούτου, δεν θα ερμηνεύαμε τα ευρήματά μας ως ένδειξη ότι οι τρέχουσες συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να αλλάξουν» κατέληξε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ