Καθώς οι χώρες σπεύδουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους, το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού φαίνεται να αποτελεί τον δρόμο προς την κανονική ζωή. Ηδη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε σχετική πρόταση στην Κομισιόν, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει επανεκκίνηση της κανονικότητας.
Και ενώ την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη Γαλλία ήδη να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της, ένας συνασπισμός οργανισμών «γεννήθηκε». Η Πρωτοβουλία Εμβολιασμού (VCI), ένας συνασπισμός οργανισμών όπως η Microsoft, η Oracle και η μη κερδοσκοπική κλινική Mayo Clinic των ΗΠΑ, στοχεύει στη θέσπιση προτύπων για την επαλήθευση κατά πόσο ένα άτομο έχει εμβολιαστεί.
Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες. Ο συνασπισμός εταιρειών, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία, βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.
Σύμφωνα με τους NYTimes, μερικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού από τους παρόχους υγείας τους και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.
Ο Paul Meyer, διευθύνων σύμβουλος του The Commons Project, δήλωσε ότι στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής δίνεται συχνά ένα κομμάτι χαρτί, που θυμίζει τις «παλιές κίτρινες κάρτες». Συνεργαζόμενος με εταιρείες, όπως η Epic και η Cerner στις ΗΠΑ, το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να δημιουργήσει μια ψηφιακή κάρτα.
Το δημοσίευμα των «FT» αναφέρει ότι κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες, όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα επιφορτίζεται για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται.
Η διευκρίνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το πιστοποιητικού εμβολιασμού
Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του briefing, την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Οπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τρόπο για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα