Αποδεκτή έγινε σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση η σύσταση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, ενώ δεν ισχύει τελικά η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων στις ίδιες περιοχές.
Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς στο να επαναξιολογήσουν τον ακριβή τρόπο και χρόνο επαναλειτουργίας της αγοράς.
Η Επιτροπή, έπειτα από μία συνεδρίαση θρίλερ, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ, αποφάσισε να ζητήσει να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες «κατακόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.
Παρά τις ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα στις 5 Απριλίου, τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες.
Με το τρίτο κύμα να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τα νοσοκομεία να βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες στα όριά τους πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζουμε με τη φωτιά».
Άνοιγμα καταστημάτων
Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away), με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) και με χρονικό περιορισμό (3 ώρες).
Συγκεκριμένα, οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.
Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.
Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.
SOS εκπέμπει η Β. Ελλάδα
Νωρίτερα, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε, η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα. Το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Mega εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την Μακεδονία, την Κοζάνη και την Αχαΐα λέγοντας ότι «δεν πάνε καλά οι συγκεκριμένες περιοχές από πλευράς επιδημιολογικών στοιχείων».
Αντιδράσεις από τους ειδικούς
Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».
«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς» σημείωσε ο κ. Παυλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει. να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν.
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι σε. συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι έλληνες πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση. προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και να μην αυξηθούν πολύ οι επαφές, πράγμα πολύ δύσκολο.
Ακόμα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας «ότι δε θα είναι μεγάλη», ενώ. τόνισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε με περιορισμούς.
«Θα πρέπει το Πάσχα να το ζήσουμε με περιορισμούς για να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι» κατέληξε ο γιατρός.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα