Δημόσια ΥγείαΕντός της ημέρας η ψήφιση του νομοσχεδίου - Αντιπαράθεση στη Βουλή

Εντός της ημέρας η ψήφιση του νομοσχεδίου – Αντιπαράθεση στη Βουλή

- Advertisement -

Σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, τίθεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους».

Σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, τίθεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αντιπαράθεση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ήταν έντονη μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ της Τρίτης (10/5) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, ανέφερε πως με τις αλλαγές που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο, γίνονται συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα, για να μπορούν περισσότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις οποίες σήμερα, είτε δεν μπορούν να βρουν σε μια δημόσια δομή της περιοχής τους, είτε πρέπει να τις πληρώσουν σε ιδιώτη. Χτίζεται έτσι, μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πηγαίνει πέρα από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, στην προαγωγή της καλής υγείας, στην πρόληψη των ασθενειών και στην παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας προς όλους και σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους.

Η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, τόνισε πως «ένα βιώσιμο και αποδοτικό εθνικό σύστημα υγείας, αποτελεί στοίχημα για όλους μας». Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα εκσυγχρονισμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και χτίζουμε πάνω σε ό,τι καλό είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ο πολίτης θα επιλέγει ελεύθερα και δωρεάν τον γιατρό του, από αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ενώνουμε τις δυνάμεις υγείας της χώρας και δημιουργούμε ένα σύστημα λειτουργικό και αποδοτικό, στην υπηρεσία του πολίτη, ένα σύστημα που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Και το πετυχαίνουμε με μια πραγματική μεταρρύθμιση που έχει αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Ασθενοκεντρική μεταρρύθμιση 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τόνισε πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνιστούν μία μεταρρύθμιση πραγματικά ασθενοκεντρική, που βάζει μπροστά τον ασφαλισμένο και τον πολίτη γενικότερα, με μια σειρά θετικών μέτρων χωρίς εξαιρέσεις, που αφορούν όλους τους Έλληνες, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Για τον λόγο αυτόν περιμένουμε πολλά από την εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου, ειδικά στον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς συνταιριάζει και ανάγκες και προσδοκίες ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, συνδυάζοντας όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, κρατικές και μη, υπό την ομπρέλα του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο ίδιος υποστήριξε και την τροπολογία που κατέθεσε για την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα υγείας και αφορά και τη λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων απεικονίσεων σε μικρούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι ρεαλιστικό, εφικτό, ελκυστικό και εφαρμόσιμο, γι’ αυτό και θα πετύχει. Έχουμε την πολιτική βούληση, ενώ υπάρχει και η οικονομική διασφάλιση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ συνολικά για την υγεία. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρατήρησε πως «η εγκατάσταση ενός υγειονομικού συστήματος προϋποθέτει διαχρονική συναίνεση. Το παρόν νομοσχέδιο κάνει συγκεκριμένα και σωστά βήματα και προς τη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει της υποστηρίξεώς μας».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας

Σε αντίθεση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, επέκρινε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει το δημόσιο σύστημα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την επιμονή της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή μη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας. Με την επιχειρούμενη διεύρυνση του «χώρου» δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα, είπε, διαμορφώνει μέσω της θεσμοθέτησης διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους, ένα πλαίσιο ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των μεγάλων ομίλων και σε βάρος των μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών. Πλήττει την περίθαλψη των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, όπως τα Καλάβρυτα, εξαιρώντας τα Κέντρα Υγείας τους από την ένταξη τους σε Άγονα τύπου Α’, με αποτέλεσμα την έλλειψη κινήτρων από τους γιατρούς για να τα στελεχώσουν.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το σχέδιό της: Συρρίκνωση, υποβάθμιση, διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την μετατροπή του εν τέλει σε έναν τομέα εξυπηρέτησης αποκλειστικά ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. «Υποβαθμίζετε περαιτέρω την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έναν τομέα που ήδη το 75% των υπηρεσιών παρέχονται από ιδιώτες. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο ημιτελές, χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Αποτελεί δυστυχώς άλλη μια επίθεση στους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας και κυρίως στους πιο αδύναμους πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές» είπε.

Μηχανισμός αποδιοργάνωσης

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, κατήγγειλε πως τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ απέτρεψαν τις αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ να έρθουνε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να επιδώσουν στη Βουλή των Ελλήνων σχετικό ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου. Είστε, είπε, «μια κυβέρνηση σε αποδρομή και όσο θα πέφτετε, θα στηρίζεστε φαίνεται, περισσότερο στη βία και λιγότερο στην νομιμοποίηση και στην εμπιστοσύνη του λαού». Τόνισε πως με τον προσωπικό γιατρό «στην ουσία πάτε να στήσετε ακόμη έναν μηχανισμό αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και ο ‘Γιατρός για όλους’ θυμίζει το ‘Συντάξεις για όλους’».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε πως αν δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν θα υπήρχε Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Εσείς έχετε αλλεργία με το δημόσιο σύστημα υγείας. Κύριο μέλημά σας είναι η εξυπηρέτηση των μεγαλογιατρών, κύριο μέλημά σας είναι η ανισότητα. Το μόνο που θέλετε είναι να ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα. Δεν σας ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο το κέρδος. Αντιμετωπίζετε τα πολλά κενά στην υγεία με εμβαλωματικές λύσεις. Όλη η νησιωτικότητα υποφέρει από τις πολιτικές υγείας που δεν ασκείτε» είπε.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ηγουμενίδης, υποστήριξε πως η λύση για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι να προσληφθούν και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ιατροί και προσωπικό. «Το πρόβλημά δεν είναι εάν θα αντικαταστήσετε τον οικογενειακό γιατρό με τον προσωπικό, ή αν θα μετονομάσετε τον οικογενειακό σε προσωπικό γιατρό. Το πρόβλημά μας είναι ότι ουσιαστικά, ακόμα και σε αυτόν τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, προτείνετε λύσεις για ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» είπε. Για τα απογευματινά δε, χειρουργεία, αναρωτήθηκε γιατί δεν καλύπτει το 100% του κόστους τους ο ΕΟΠΥΥ όπως στα πρωινά.

Εξυπηρέετηση ιδιωτικών συμφερόντων

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε ότι «η πάγια πολιτική σας έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τους πολίτες. Εμείς το έχουμε διαπιστώσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο να είστε σίγουροι ότι το διαπιστώνουν καθημερινά και οι πολίτες». Τόνισε πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές.

«Στον ΕΟΠΥΥ εισάγετε κριτήρια ποιότητας για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους, καθαρά με εισπρακτικά κριτήρια. Ενθαρρύνετε τη δημιουργία επιχειρηματικών καρτέλ στην υγεία, καθώς τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να τα ικανοποιήσουν μόνο οι μεγάλοι όμιλοι υγείας. Αφαιρείτε την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων από τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Διατηρείτε τις ΤΟΜΥ. Όμως, δεν μας διευκρινίζετε πώς θα τις στελεχώσετε. Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Πάλι μέσω ΕΣΠΑ ή θα συντάξετε οργανισμούς για την κάλυψη οργανικών θέσεων; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ΚΟΜΥ. Με τα απογευματινά χειρουργεία δημιουργείτε παρα-νοσοκομεία μέσα στο ΕΣΥ, υποσχόμενοι επιπλέον αμοιβές, τις οποίες θα πληρώνουν όμως οι ασθενείς από την τσέπη τους», πρόσθεσε ο κ. Πουλάς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι έχουμε ένα νομοσχέδιο επικοινωνίας και καθόλου ουσίας. Περιγράφει τις ανάγκες των πολιτών, αλλά παράλληλα φιλοσοφεί χωρίς καμία συγκεκριμένη στρατηγική υλοποίησής τους. Είναι ένα κείμενο που αναδιατυπώνει μόνο παλιές ρυθμίσεις του ν. 4238/2014 και του ν. 4486/2017. Είναι ένα σχέδιο νόμου που δεν δίνει σοβαρές λύσεις στα μείζονα προβλήματα.

Εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ -μάρκετ Υγείας, με τα απογευματινά χειρουργεία. Η ρίζα του κακού είναι πως η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα εμπόρευμα. Οι μάσκες, είπε ο βουλευτής, πέφτουν και αποκαλύπτεται ότι όλα τα αστικά κόμματα, παρά τους καβγάδες τους, στηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων και προκαλούν ξεδιάντροπα τον λαό που έχει χρυσοπληρώσει με φορολογία, εισφορές και χαράτσια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «Επικίνδυνο για την υγεία του λαού». Επισήμανε πως μετά τα «απογευματινά ιατρεία» στα νοσοκομεία που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και ξέχασε να τα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχονται και τα «απογευματινά χειρουργεία». Μετά τον «οικογενειακό» γιατρό», τώρα θα έχουμε τον «προσωπικό» ιατρό της ΝΔ. Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, τόνισε, καταγγέλλοντας ότι όλα τα κόμματα εργαλειοποιούν έναν σωστό θεσμό και τον μετατρέπουν σε κόφτη των υπηρεσιών Υγείας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν κίνητρα…

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία – Κατερίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε πως στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχουν κίνητρα για τους προσωπικούς ιατρούς και δεν καθορίζεται, ούτε το αναγκαίο πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου ιδιωτικού τομέα, ούτε και οι αμοιβές των γιατρών. Το νομοσχέδιο απλώς αλλάζει την ονομασία από «οικογενειακό ιατρό» σε «προσωπικό γιατρό», βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Ανοίγει την μεγάλη πύλη για το άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες, την Κερκόπορτα για να μπουν ιδιώτες γιατροί, αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες στο ΕΣΥ. Είναι ο πολιορκητικός κριός στο να μετατραπεί το αγαθό της δημόσιας υγείας για όλους, σε υγεία για τους λίγους, απαξιώνοντας τους ήρωες γιατρούς, όπως έδειξε η υγειονομική κρίση των δημοσίων δομών υγείας μας.

«Εμείς ως Ελληνική Λύση, τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, πως δυστυχώς το εθνικό σύστημα υγείας οδηγείται σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση, αλλά και με χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους. Ο περίφημος οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, τελικά θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες» εκτίμησε.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, λέγοντας «κρατήστε τη δημόσια υγεία δημόσια και το δικαίωμα στην υγεία δικαίωμα και προνόμιο του καθενός, όχι προνόμιο όσων πληρώνουν. Σε μια Ελλάδα, που ο κόσμος σήμερα, δεν έχει ένα πιάτο φαΐ να βάλει μπροστά στα παιδιά του από την ακρίβεια, έχετε το θράσος να λέτε ότι όποιος θέλει να κάνει εγχείρηση θα πρέπει να πληρώσει. Γιατί μην μας πείτε ότι υπάρχει και η λίστα αναμονής; Στην πράξη θα εγχειρίζονται αυτοί που έχουν χρήματα να πληρώσουν. Αυτό το νομοσχέδιο, όταν εφαρμοστεί, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην ακρίβεια. Η κατρακύλα σας θα είναι συγκλονιστική».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ