Με αυστηρά κριτήρια γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τη λειτουργία των ΜΕΘ, ξεσπώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για όσα ακούγονται για VIP διαλογή.
Τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) την περίοδο της πανδημίας covid-19, ανέλυσαν, στη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η κ. Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ «Αττικόν» και ο κ. Βασίλειος Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ», είπε η κ. Κοτανίδου και έκανε λόγο για ανυπόστατες ισχυρισμούς περί διακρίσεων ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ. Η κ. Κοτανίδου, άφησε αιχμές κατά πάντων, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας, ότι ασθενείς εκτός και εντός ΜΕΘ, έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.
Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε και δίχως να κάνει ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι ήταν αδόκιμη η αναφορά στη Βουλή, ότι οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά,
οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές, τόνισε εμφανώς φορτισμένη.
“Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, προφανώς οι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής και λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο ή σε ειδικό χώρο, που έχει δημιουργήσει το κάθε νοσοκομείο, με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής και της μεθόριο”, συμπλήρωσε η κ. Κοτανίδου.
Διαλογή ή Triage: Ο πολεμικός όρος
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών», τόνισε από την πλευρά ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας πως στις ΜΕΘ «ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπέκος, στις Μονάδες Εντατικής έχουν ένα σκοπό, ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και δεύτερος σκοπός να βγαίνει με ποιότητα ζωής.
“Η διαλογή ή triage είναι πολεμικός όρος για τον οποιο έχουμε εκπαιδευτεί και είναι συνυφασμένος με την ειδικότητα μας”,εξήγησε, σημειώνοντας πως δίνουν αγώνα για τον κάθε ασθενή”.
“Όταν πρέπει καλούμαστε να διαλέξουμε εκείνον που, στη δεδομένη στιγμή και τα διαθέσιμα μέσα, μπορούμε βοηθήσουμε. Είμαστε διαρκώς σε μια τέτοια ηθική μάχη, γιατί θα θέλαμε όλους να τους βοηθήσουμε και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να έχουμε έναν ασθενή που από την αρχή ξέρουμε ότι είναι καταδικασμένος”, σημείωσε ο κ. Μπέκος.
Υψηλά τα νούμερα θνητότητας στις ΜΕΘ
Η κ. Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. «Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι», επεσήμανε.
Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%.
Τα χαρακτηριστικά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ένα ξεχωριστό και διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου αλλά και σε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους.
Στόχος της ΜΕΘ είναι η διαρκής παρακολούθηση, η επαρκής υποστήριξη και αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών κάθε βαρέως πάσχοντα ασθενή καθώς και η διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων για τον καθορισμό και την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής. Εάν υπάρχει η δυνατότητα (προσωπικού, χώρου, εξοπλισμού) για την ανάπτυξη μιας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αυτή πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μονάδας Εντατικής. Η κάθε ΜΕΘ οφείλει να στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ικανό αριθμό, βάσει σαφώς καθορισμένων κριτηρίων ανάλογα των κλινών της.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα