Δημόσια ΥγείαΈνα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying και σχολικό εκφοβισμό

Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying και σχολικό εκφοβισμό

- Advertisement -

Η φρικαλεότητα του φαινομένου του «Bullying» απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της πανελλαδικής σχολικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του «Μίλα Τώρα», τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η φρικαλεότητα του φαινομένου του «Bullying» απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της πανελλαδικής σχολικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του «Μίλα Τώρα», τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή παιδιών, σε όλη την Ελλάδα. Περιστατικά συνεχή και εκθετικά βίαια που απειλούν ακόμη και τη ζωή τους. Κάθε περιστατικό είναι πιο σοβαρό και πιο ανησυχητικό από το προηγούμενο:

  • 15χρονη βασανίζει 13χρονο και το βιντεοσκοπούν έξω από σχολείο
  • Συμμορίες 15χρονων επιτίθενται σε συνομηλίκους που οδηγούνται στο νοσοκομείο
  • Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από συμμαθητές του που φώναζαν «Σκοτώστε τον»
  • Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο

Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Συμπερασματικά, τονίζεται πως:
  • 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
  • 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
  • Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.
  • Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.
Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας

Επιστολή για την άμεση και απόλυτη ανάγκη για την έντονη καταπολέμηση της μάστιγας του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας στάλθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) -όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέχει την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου– ζητώντας χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα ώστε να ληφθούν μέτρα για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου θεσμικά.

Σημαντική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική καταπολέμηση του Bullying, αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση κατά του Εκφοβισμού (EANCert), του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) που δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την εταιρία Eurocert, και δίνει τη δυνατότητα για αξιολόγηση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών, και μη, φορέων.

Βία μεταξύ παιδιών! Τι κάνουμε;

Με εφαλτήριο μάλιστα τη φρικτή αυτή επικαιρότητα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε εκτάκτως και ζωντανή εκπομπή με διαδραστική συζήτηση για το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων αλλά και του Bullying.

Οι δράσεις και οι ενέργειες του Οργανισμού, τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και γενικότερα, αποτυπώνεται έντονα και σε μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού.

Το 2022:

Διαχειρίστηκε 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού

Πραγματοποίησε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

Κατέγραψε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκαν σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες, 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς

Το Α’ Εξάμηνο του 2023:
  • Αύξηση 100%, στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
  • Υποστήριξε ψυχολογικά για bullying 1 παιδί κάθε 2 ημέρες
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας θέτοντας στην υπηρεσία τους, δράσεις κι εργαλεία τόσο για την πρόληψη, όσο και τη διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού όπως:
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
  • Εφαρμογή Chat 1056
  • Κινητές μονάδες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης
  • Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», που αποτελεί το 1ο εξειδικευμένο κέντρο αντιμετώπισης φαινομένων κακοποίησης αλλά κι εκφοβισμού και αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα
  • Πανελλαδική εκστρατεία Ενημέρωσης «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», με ήδη 10 χρόνια δράσης, -με μέχρι στιγμής συμμετοχή 1.919 σχολείων και 55.000 μαθητών/τριών www.milatora.gr
  • Ομάδα Δικαιωμάτων του Εθελοντικού, Ευρωπαϊκού Μαθητικού Δικτύου YouSmile
  • Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό (European Antibullying Network – E.A.N.), Προεδρία Διοικητικού Συμβουλίου
  • Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, με διαδραστικές παρεμβάσεις αναφορικά με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης πανελλαδικά –Ταινία Μικρού Μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» για το bullying κ.ά.
  • Ακαδημία Εκπαίδευσης & Eπιμόρφωσης Smile Academy από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μία Ακαδημία με φυσική και ψηφιακή παρουσία, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων, στάσεων ζωής και συνηθειών από μικρούς και μεγάλους.
  • Συγγραφή σχετικών άρθρων και διαδικτυακές εκπομπές -όπως το «ΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ»- από ψυχολόγους του Οργανισμού με σχετική κοινοποίηση στο site www.hamogelo.gr.

Τα παιδιά που ασκούν Bullying, δε γεννιούνται, γίνονται. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή των παιδιών, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους φόβους τους. Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί που του ασκούν Bullying, σε κάθε παιδί που το παρατηρεί και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει αλλά ακόμα και σε κάθε παιδί που ασκεί. Κάθε παιδί αξίζει να έχει τη ζωή που δικαιούται και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, γονέα, εκπαιδευτικό και κηδεμόνα, για να σταματήσει το Bullying άπαξ διά παντός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ