Δημόσια ΥγείαΕμβολιασμοί: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες Β

Εμβολιασμοί: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες Β

- Advertisement -

Την προσεχή Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για άλλους 1.300.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακής, αναπνευστικής, μεταβολικής κλπ φύσεως.

Την προσεχή Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για άλλους 800.000 με 900.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως εκείνα της ομάδας Α, για τα οποία οι εμβολιασμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς είχαν προηγηθεί, λόγω υψηλού κινδύνου.

Στην ουσία, ο εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στο σχέδιο «Ελευθερία» καθώς έτσι θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ομάδων, εκτός των ηλικιωμένων.

Την περίοδο αυτή «τρέχει» ήδη ο εμβολιασμός για άτομα με χρόνια νοσήματα που ανήκουν. στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι και. νεφροπαθείς ή άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι. έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, όσοι έχουν σοβαρή καρδιακή νόσο, όσοι έχουν σοβαρή ηπατική νόσο, όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, καθώς και όσοι. πάσχουν από σύνδρομο Down, ή άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους.

Ο εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στην «Ελευθερία», καθώς θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ατόμων εκτός των ηλικιωμένων.

Ακολουθούν οι ηλικίες 55-59 και 50-54

Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες, με την πρώτη. ηλικιακή ομάδα να είναι εκείνη των 55-59 χρόνων και αμέσως μετά να ακολουθήσει η ομάδα των 50-54 χρόνων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα γίνεται με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), σε όλους τους ενηλίκους πολίτες, με εξαίρεση του εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν θα χορηγείται στα άτομα ηλικίας 18-30 χρόνων.

Στο καλό σενάριο, όπου θα τηρηθούν οι μεγάλες παραδόσεις εμβολίων που περιμένει η. χώρα για το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της. μεγάλης κατηγορίας στις ευπαθείς ομάδες Β, τότε μέσα στον Ιούνιο θα πάρει σειρά. και η μεγάλη κατηγορία των 40άρηδων, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ