Δημόσια ΥγείαΕΛΕΑΝΑ: Χρειάζεται η συνεργασία ειδικοτήτων για τα ρευματικά νοσήματα

ΕΛΕΑΝΑ: Χρειάζεται η συνεργασία ειδικοτήτων για τα ρευματικά νοσήματα

- Advertisement -

Η καλή επικοινωνία του ασθενή με το γιατρό του, συμβάλλει στο γρήγορο και ακριβή εντοπισμό του προβλήματος και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ενώ τα χρόνια ρευματικά νοσήματα είναι πολυπαραγοντικά όπως τονίστηκε στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) μέσω της σελίδας της στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ & Φαρμασερβ-Lilly.

Η καλή επικοινωνία του ασθενή με το γιατρό του, συμβάλλει στο γρήγορο και ακριβή εντοπισμό του προβλήματος και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση καθώς η αποδοχή της κατάστασης από τον ασθενή είναι μια καλή αρχή για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό» και να μπορέσει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά, ανέφερε η κα Κατερίνα Κατηφόρη, Ασθενής, από τον Σύλλογο Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής «Ιησώ».

Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος γιατρός, η συμμόρφωση στις οδηγίες των επαγγελματιών υγείας, η προσήλωση στη θεραπεία, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η εκπαίδευση στα θέματα υγείας που τον αφορούν, η ενημέρωση για τις θεραπείες, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της νόσου, η διατήρηση της καλής ψυχολογίας και διάθεσης μέσω δραστηριοτήτων, η διατήρηση απόστασης από όλα όσα μπορεί να «πυροδοτήσουν τη νόσο, καθώς και η συμμετοχή σε φορείς ή συλλόγους που ασχολούνται με ασθενείς ή φροντιστές, είναι αυτά που θα τον βοηθήσουν να (αυτό)διαχειριστεί την νέα ζωή που καλείται να ζήσει και να ενδυναμωθεί σωματικά και ψυχικά τόνισε η κα Κατηφόρη.

Επικοινωνία με τον ασθενή

Η καλή επικοινωνία του ασθενή με το γιατρό του, συμβάλλει στο γρήγορο και ακριβή εντοπισμό του προβλήματος και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας , αναλόγως με τις προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες του, συνέχισε η κα Κατηφόρη . Η κατάλληλη προετοιμασία πριν την επίσκεψη, αλλά και η τήρηση του πλάνου θεραπείας μετά από αυτή, σε συνδυασμό με το αίσθημα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αυξάνει την πιθανότητα για καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και επιπλοκών της ασθένειας. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν εισβάλει στο σύστημα υγείας, δεν θα πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην παραδοσιακή σχέση γιατρού-ασθενούς και στην ύπαρξη ανθρώπινης επαφής, η οποία θα στηρίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία, στον σεβασμό και στην εμπιστοσύνη.

Η επαφή με τον θεράποντα ιατρό και γενικότερα με το σύστημα υγείας, είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά όταν ο ασθενής έχει να αντιμετωπίσει πολλές συν-νοσηρότητες και θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε περισσότερες από μία ειδικότητες τόνισε η κα Ελένη Ζίγκιρη, Φυσιοθεραπεύτρια PT MSc(c) Ph.D ΜΠΣ: « Επιστήμη Στρες & Προαγωγή Υγείας», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΣΕΥ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα χρόνια ρευματικά νοσήματα είναι πολυπαραγοντικά. Το ίδιο πολυπαραγοντική είναι και η αντιμετώπιση τους. Παρεμβαίνουν στις λειτουργίες της καθημερινότητας δυσχεραίνοντας πτυχές της αλλά βελτιστοποιούνται μετά από μεθοδευμένες συνέργειες και στοχευμένους επαναπροσδιορισμούς. Ποιοτικές μελέτες αναφέρουν, ότι είναι σημαντικό για εκείνους και το περιβάλλον τους να έχουν καλή γνώση και κατανόηση της πάθησης τους, καθώς και των σχετικών περιορισμών που μπορεί να προκαλέσει στη καθημερινότητά τους αλλά είναι συλλογική ευθύνη η προσαρμογή των παρεμβάσεων ώστε να είναι πιο ανθρωποκεντρικές και με μακροπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Αυτοδιαχείριση

Η αυτοδιαχείριση αφορά την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων συνθηκών υγείας και τη διαχείριση των συναισθηματικών και πρακτικών θεμάτων που παρουσιάζουν, ενω η αυτοφροντίδα εστιάζει περισσότερο στη θεραπεία διευκρίνησε η κα Μαρία -Βασιλική Οσάνα, Ψυχολόγος Msc.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει και να φροντίσει ένα συγγενή, συνάδελφο, κλπ. Eίναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες από άλλες για τους ασθενείς. Μια μέρα μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα μόνοι τους και άλλες μέρες μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Πράγματι, υπάρχουν αρκετοί τομείς που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν υποστηρίζει ένα άτομο που πάσχει από, για παράδειγμα, αρθρίτιδα. Όχι μόνο ο σωματικός πόνος πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ψυχολογικά, οικογενειακά και κοινωνικά ζητήματα. Οι αλλαγές στους οικογενειακούς ρόλους και τις σχέσεις μπορεί επίσης να προβληματίσουν το άτομο. Η μείωση της δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εργασίας και οικονομικής σταθερότητας.

Περνώντας στις υποστηρικτικές σχέσεις, φαίνεται ότι αυτού του είδους σχέσεις να ενθαρρύνουν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης για προσαρμογή στις ρευματικές παθήσεις, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη ψυχολογική προσαρμογή.

Υποστηριτικό περιβάλλον

«Για να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον θα πρέπει, να βοηθήσετε τους άλλους και να αποδεχτείτε τη βοήθεια. Γνωρίστε άλλες οικογένειες που ζουν με αρθρίτιδα. Η εμπειρία και οι γνώσεις σας για τη νόσο είναι πολύτιμες ειδικά για όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Το να μοιράζεστε ό,τι σας βοηθά να κατανοήσετε και να ανταπεξέλθετε μπορεί να τους εμπνέει.

Θα πρέπει όμως να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πως το να περιποιείσαι πάντα το αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί μακροπρόθεσμα να μειώσει την αυτοεκτίμησή του. Αυτός ή αυτή πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τον συγγενή σας να πετύχει νέους στόχους και ιδέες. Και σαφώς μην ξεχνάτε να δίνετε προσοχή στις δικές σας ανάγκες για ξεκούραση και χαλάρωση. Ζητήστε υποστήριξη και από φίλους. Για να παραμείνετε ένα άτομο που φροντίζει και προσφέρει, πρέπει να λαμβάνετε αλλά και να δίνετε.» πρότεινε η κα Οσάνα απευθυνόμενοι στους φροντιστές και το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν ένας σύζυγος, γονέας ή ηλικιωμένος γονέας έχει αρθρίτιδα;

«Σε ότι αφορά τον σύντροφο, η αρθρίτιδα εισβάλλει στην προσωπική ζωή των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να γίνει αισθητό δραματικά στη συζυγική σχέση. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι ο σύζυγός σας είναι το ίδιο άτομο που ήταν πριν από την επίπτωση της αρθρίτιδας. Το πιο σημαντικό βοήθημα όμως που έχουμε στη διάθεση μας είναι η επικοινωνία, είτε εκφράζεται σεξουαλικά ή λεκτικά.

Στη συνέχεια προχωρήστε πέρα από την αδικία της αρθρίτιδας. Επικεντρωθείτε στα θετικά. Κάντε τη ζωή της οικογένειάς σας όσο πιο φυσιολογική γίνεται. Μάθετε να επικοινωνείτε καλά και να κάνετε προσαρμογές όχι απαραίτητα μεγάλες αλλαγές στη ρουτίνα σας» κατέληξε η ομιλήτρια.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.000 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα.

Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα».

Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLΕR) του app StigmApp από την PAE (PAIN ALLIANCE EUROPE).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ