- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Με ακόμα λιγότερους γιατρούς θα λειτουργούν πλέον τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) τις επόμενες ημέρες καθώς ξεκινάει η διαδικασία απόλυσης των γιατρών που αποφάσισαν να μην κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Από τους 2.100 περίπου γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ οι 600 από αυτούς είχαν λάβει διορία από το υπουργείο Υγείας μέχρι τις 31/12/18 να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ή θα αποχωρήσουν.
Πρόκειται για γιατρούς που με δικαστικές αποφάσεις κατά του νόμου Γεωργιάδη, Ν. 4238/2014 παρέμειναν στο σύστημα διατηρώντας παράλληλα και το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχε στις 27 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπεία γιατρών του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ δεν έκανε βήμα πίσω στην απόφαση του λέγοντας τους μάλιστα ότι δεν απολύονται αλλά «λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών».
50 – 50 οι αποφάσεις
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες υπολογίζεται ότι από τους 600 γιατρούς οι 300 θα κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και θα αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη αποδεκατισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Παράλληλα θα αποχωρήσουν και 200 γιατροί από τα πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και διατηρούσαν μέχρι τώρα ιδιωτικό ιατρείο με δικαστικές αποφάσεις.
Ενώ νέος κύκλος απολύσεων αναμένεται το Μάρτιο αφού 200 ακόμα γιατροί των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ, πρώην ΠΕΔΥ) Ε έχουν επιτύχει με δικαστικές αποφάσεις προσωρινή παραμονή στο σύστημα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.
Κλειστά βρίσκουν τα γραφεία τους
Βέβαια κάποιοι βιάζονται ιδιαίτερα να απομακρύνουν τους γιατρούς που τελούν υπό απόλυση στα Κέντρα Υγείας, καθώς σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) πολλοί γιατροί που περιμένουν να τους κοινοποιηθεί η πράξης απόλυσης πηγαίνουν στα γραφεία τους στις δημόσιες δομές τα βρίσκουν κλειστά υπάρχουν.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης μιλώντας στο healthpharma.gr οι γιατροί μέχρι να απολυθούν πρέπει να εργάζονται κανονικά στις δημόσιες δομές αλλιώς θα θεωρούνται αδικαιολογήτως απόντες, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν προλάβει να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Η Ομοσπονδία μάλιστα απέστειλε τη Τρίτη επείγον έγγραφο στους επιστημονικούς υπευθύνους των Κέντρων Υγείας που εμποδίζουν την εργασία των γιατρών, προειδοποιώντας τους ότι «δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίζουν γιατρούς να επιτελούν τα καθήκοντά τους, όσο δεν έχει δημοσιευθεί Πράξη Απόλυσής τους. Η παρεμπόδιση αυτή είναι προδήλως παράνομη και εφόσον γίνει επιφέρει Νομικές συνέπειες».
Ο κ. Ψυχάρης τονίζει ότι οι νομικοί αγώνες των γιατρών είτε μείνουν είτε φύγουν θα συνεχιστούν.
Δύσκολα τα πράγματα για τους ασφαλισμένους
Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ασφαλισμένους είναι απελπιστική αφού θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν ραντεβού με γιατρό στα Κέντρα Υγείας.
«Επί ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους μόνο του συγκεκριμένου ταμείου υπηρετούσαν 7.500 γιατροί στα πολυιατρέια του, όταν έγιναν ΕΟΠΥΥ και συνενώθηκαν τα ταμεία έπεσαν στις 5.000, με το ΠΕΔΥ και το νόμο Γεωργιάδη έγιναν περίπου 2.300 και τώρα ως Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να μειώνονται» είπε μιλώντας στο healthpharma.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σάββας Παρασκευόπουλος, δίνοντας μας την εικόνα της υποστελέχωσης στη ΠΦΥ που είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.
Όπως μας εξήγησε «ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών στο ΕΣΥ είναι τα 60 έτη και μέχρι το 2020 θα βγουν στη σύνταξη 3.000 γιατροί, των οποίων οι θέσεις τους δεν έχει προβλεφθεί να καλυφθούν».
Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «εμμονική» τη στάση της κυβέρνησης με την αποκλειστική απασχόληση ή οποία δεν βοηθάει σε καμία «ηθικοποίηση του συστήματος» που επικαλείται ο υπουργός Υγείας.
«Το εργασιακό καθεστώς δεν σε κάνει τίμιο ή άτιμο, ηθικό ή ανήθικο» αναφέρει χαρακτηριστικά και μας λέει ότι την εποχή που ακόμα οι ανασφάλιστοι δεν καλύπτονταν στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τα Κοινωνικά Ιατρεία ως γιατροί του τότε ΠΕΔΥ δέχονταν κανονικά χωρίς χρέωση με ραντεβού ανασφάλιστους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Πάντως είναι ξεκάθαρο πιά ότι η προσπάθεια στελέχωσης της νέας Πρωτοβάθμιας με γιατρούς δεν έχει ανταπόκριση γεγονός που οδήγησε και στην αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό γιατί απλά δεν θα μπορούν να το βρουν.
Οπότε πολλοί πολίτες θα αναγκαστούν να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα