Το πλέον δυσοίωνο σενάριο ακολούθησε η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα από εκείνα που είχαν προβλέψει οι ειδικοί με βάση τα πρωτόκολλα, όπως επιβεβαιώνει και το ρεκόρ νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών. Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, παραμένει σφοδρό, παρά τους μήνες lockdown και την αυστηρότερη αναπροσαρμογή των μέτρων.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, Τετάρτη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630, ενώ το προηγούμενο «μαύρο» ρεκόρ ήταν στις 3 Δεκεμβρίου 2020 με 622 διασωληνωμένους ασθενείς.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 3.465 νέες μολύνσεις της Covid-19, ξεπερνώντας τα 3.227 κρούσματα της 12ης Νοεμβρίου του 2020. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.
«Αποπνικτική» η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής
Στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 7 τελευταίων ημερών, γεγονός που υποδηλώνει την καλπάζουσα διασπορά του ιού σε ολόκληρη τη χώρα.
Η οριακή κατάσταση που καταγράφεται στα νοσοκομεία της Αττικής αντικατοπτρίζεται καθαρά στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς ο αριθμός νέων μολύνσεων στο Λεκανοπέδιο έχει «εκτοξευθεί».
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 3.465 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 1.701 εντοπίζονται στην Αττική, 394 στη Θεσσαλονίκη, 130 στην Αχαΐα και 114 στη Λάρισα.
Προς επίταξη ιδιωτών γιατρών για τη στήριξη του ΕΣΥ
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, οι αριθμοί είναι αντιπροσωπευπτικοί. Στις 3 Μαρτίου οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανά την επικράτεια ήταν 3.223 ενώ στις 17 Μαρτίου έχουν φτάσει τους 4.648. Ειδικότερα, στην Αττική, οι ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία ήταν 1.581 στις 3 Μαρτίου και 2.339 στις 17 Μαρτίου.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για τη «δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της Covid-19» κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς -και συγκεκριμένα πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς- να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ.
«Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης».
«Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική που αντιμετωπίζει και την μεγαλύτερη πίεση 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για Covid περιστατικά. Συνολικά όπως είπε έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 2.961 απλές κλίνες Covid, όπως είπε.
Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή
«Επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 κρούσματα ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πανδημία και η διασπορά της νόσου στη χώρα μας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο».
«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλη η Ελλάδα γίνεται μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο για να αντέξει στην πίεση την οποία δέχεται. Το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε εξ ολοκλήρου covid νοσοκομείο ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή
Η εκθετική διασπορά του ιού που αποτυπώνεται καθημερινά πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθιστά την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Παρασκευής, την πιο κρίσιμη.
Οι ειδικοί θα κληθούν να δώσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση και οι όποιες τυχόν αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την Επιτροπή θέλει να καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθούν «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και «έξυπνοι τρόποι» ώστε να υπάρξει ανακούφιση στην κόπωση των πολιτών, αλλά και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Σε πρώτη φάση, πιθανή θεωρείται η άμεση αλλαγή του πλαισίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, ενώ εξετάζονται τρόποι επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων με χαμηλό επιδημιολογικό ρίσκο.
Δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η μη αναμενόμενη παρέμβαση του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, άνοιγμα της εστίασης -επίσης σε εξωτερικούς χώρους- καθώς και την αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο χαλάρωσης μέτρων και το lockdown, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν έχει ανακαλυφθεί διεθνώς άλλος τρόπος περιορισμού της νόσου πέρα από την μείωση της κινητικότητας […] Έχουμε εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τους θανάτους».
«Καταφέραμε επίσης να δώσουμε και κάποιες ανάσες στην κοινωνία», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αντέξουμε και θα περάσουμε και στο επόμενο βήμα» να επανεκκινήσουμε την οικονομία. «Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη» κατέληξε λέγοντας πως ήδη μελετώνται από την κυβέρνηση μέτρα για την επόμενη μέρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα