Έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με την αναστάτωση που επικράτησε για την περιεκτικότητα υδράργυρου σε κονσέρβες τόνου εξέδωσε ο ΕΦΕΤ.
Όπως αναφέρει, ο ΕΦΕΤ διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Όπως ενημερώνει, κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.
Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα.
«Καμπανάκι» ΜΚΟ για τις κονσέρβες τόνου
Ο πανικός για τις κονσέρβες τόνου προκλήθηκε από ΜΚΟ οι οποίες κάλεσαν σουπερμάρκετ «να λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Bloom, σε πάνω από τις μισές κονσέρβες τόνου η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη έχουν καθοριστεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», ανέφερε έρευνα.
Οι ΜΚΟ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμιστεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να αυστηροποιήσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να διαθέτουν στο εμπόριο μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο περιεκτικότητας σε υδράργυρο» συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, υπεύθυνη των ενημερωτικών εκστρατειών της Foodwatch.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα