Δημόσια ΥγείαΕΕΠΕ: Αντιδράσεις για τις κυρώσεις σε ιδιώτες γιατρούς

ΕΕΠΕ: Αντιδράσεις για τις κυρώσεις σε ιδιώτες γιατρούς

- Advertisement -

Οι κυρώσεις που επιφυλάσσει το υπουργείο Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς που δεν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία με ελλείψεις, π.χ. με στέρηση του δικαιώματος στη συνταγογράφηση, ξεσήκωσαν αντιδράσεις από τους γιατρούς.

Οι κυρώσεις που επιφυλάσσει το υπουργείο Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς που δεν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία με ελλείψεις, π.χ. με στέρηση του δικαιώματος στη συνταγογράφηση, ξεσήκωσαν αντιδράσεις από τους γιατρούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Νέες εκπλήξεις από το Υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν εκ νέου τα τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες υγείας, σημειώνει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ).

Η Ένωση θεωρεί ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη.

“Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους”, συνεχίζει και προσθέτει:

“Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει.

Η αποψίλωση του Ε.Σ.Υ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό”.

Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.

Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ.

“Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών προκαλώντας και την δυσφορία των διοικούντων αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου.

Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζουμε εκ νέου την διάθεση μας για συνεργασία όπου και όποτε μας ζητηθεί”, καταλήγει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ