Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό και όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη συνεδρίαση. Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.
Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί.
Κυριακίδου: Η ενότητα το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά του κορωνοϊού
Ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έκανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής.
Όπως ανέφερε, η επιτροπή συνήλθε σήμερα για να συζητήσει τα θέματα των υποχρεωτικών ελέγχων για τον κορωνοϊό κατά τη αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, την ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και την αυξημένη εσωτερική επιτήρηση.
Σύμφωνα με την κυρία Κυριακίδου, η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), ωστόσο η υποστήριξη της κοινής δράσης από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει στην ανάλογη απόφαση.
«Η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID-19», καταλήγει στην ανάρτησή της η Στέλλα Κυριακίδου.
Σουηδική προεδρία στην ΕΕ: «Είναι σημαντικό να ληφθούν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα»
Η σουηδική προεδρία ήταν εκείνη που συγκάλεσε τη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες από την Κίνα.
Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για το ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις που μπορεί να εισαχθούν είναι σχετικά περιορισμένες σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν την ασθένεια».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα