Στην παραχώρηση στον ΕΟΠΠΥ ενός χώρου 500 τετραγωνικών μέτρων, από τις εγκαταστάσεις της στην Πυλαία, προτίθεται να προβεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ)-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός φαρμακείου από το οποίο να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Φεβρουαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΑΕ, Νικόλαος Παπαγιαννίδης, σημείωσε ότι στη ΜΗΝ «Νίκος Κούρκουλος» πραγματοποιούνται 2.500 χημειοθεραπείες το μήνα και υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των φαρμάκων τους. Να σημειωθεί ότι η ΜΗΝ «Νίκος Κούρκουλος» δημιουργήθηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση σε κτίριο της ΕΑΕ που παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στο Θεαγένειο και εκεί γίνονται πλέον οι χημειοθεραπείες των ασθενών Νοσοκομείου.
Δημιουργία φαρμακείου
«Στη Μονάδα Ν. Κούρκουλος πραγματοποιούνται 2500 χημειοθεραπείες το μήνα και υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απαιτουμένων φαρμάκων μετά από όλη τη θεραπευτική δράση για τη νόσο. Πρέπει να πάνε οι ασθενείς να πάρουν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν είναι μεγάλα και τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται γιατί αναγκάζονται να πηγαίνουν σε φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ σε διάφορα σημεία της πόλης.
Στο πλαίσιο της δράσης μας αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε στον ΕΟΠΥΥ ένα χώρο περίπου 500 τμ και να γίνει στη ΜΗΝ «Ν. Κούρκουλος» μία Μονάδα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι το όνειρό μας. Η δράση του ΕΟΠΥΥ θα είναι ανάλογη των δυνατοτήτων και δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να κάνουμε εκεί τα πάντα ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα μετά τη χημειοθεραπεία τη φαρμακευτική αγωγή. Δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ο συνοδός, την ώρα που ο θεραπευόμενος είναι στη Μονάδα και υφίσταται τις ιατρικές επεμβάσεις να κατέβει κάτω στο φαρμακείο και να πάρει τα αναγκαία φάρμακα και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος» ανέφερε ο κ. Παπαγιαννίδης.
Ο κ. Παπαγιαννίδης σημείωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στον ΕΟΠΠΥ για την αξιοποίηση ελεύθερου χώρου ιδιοκτησίας της ΕΑΕ στην Πυλαία.
«Αυτή η πρόταση υποβλήθηκε πριν 20-25 ημέρες, ήρθε υπεύθυνη φαρμακοποιός από τον ΕΟΠΥΥ από την Αθήνα, είδε και βιντεοσκόπησε τους χώρους, εγκρίνονται, είναι κατά την κρίση των αρμοδίων κατάλληλοι και τώρα μένει να υπογράψει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλιόπουλος με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου» πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννίδης.
Στόχοι
Στους στόχους του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΑΕ είναι η δημιουργία ενός χώρου ευεξίας, διαχείρισης πόνου καθώς και χώρου που θα απευθύνεται σε ασθενείς τελικού σταδίου, στο κτίριο Β από τα τέσσερα κτίρια ιδιοκτησίας της ΕΑΕ.
«Δουλεύουμε πάνω σε αυτό το πεδίο. Πρέπει να κάνουμε κάποιες διαφοροποιήσεις στο κτίριο, να δημιουργήσουμε δηλαδή κάποιους χώρους. Είναι τελειωμένο το κτίριο, μπορεί αύριο το πρωί να μπούνε, που λέει ο λόγος. Αλλά θέλουμε και ένα χώρο που ζητούν οι γιατροί για να διευκολύνουν τους πάσχοντες. Κοιτάμε πώς να διαμορφώσουμε και να αξιοποιήσουμε τους υφιστάμενους χώρους. Αυτό είναι το όραμά μας και θέλουμε να το κάνουμε πράξη» πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννίδης.
Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΑΕ είναι η δημιουργία μονάδας προληπτικού ελέγχου για νεοπλασματικές νόσους. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιαννίδης, υπάρχει τεχνικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει δωρεάν τη στατική αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη του χώρου αλλά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα