Θετικά είναι τα αποτελέσματα μικρής κλινικής δοκιμής ενός νέου φαρμάκου, του dostarlimab, για τον καρκίνο του ορθού (είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο καταλήγει στον πρωκτό).
Η μελέτη σε 12 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” και παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, έδειξε ότι απρόσμενα ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς και δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος με καμία μέθοδο (σωματική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία η ΡΕΤ).
Ο ερευνητής δρ Λούις Ντίαζ του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να έχει εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς, έστω κι αν εν προκειμένω ο αριθμός τους ήταν μικρός. “Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου”, δήλωσε. Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.
Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε τρεις εβδομάδες επί έξι μήνες και το κόστος του είναι υψηλό (περίπου 11.000 δολάρια η δόση). Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.
Τι έδειξε η νέα μελέτη
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ. Δηλαδή, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί τοπικά ή και στους παρακείμενους λεμφαδένες, δίχως ωστόσο να έχει προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Οι ερευνητές τούς χορηγούσαν ενδοφλεβίως το φάρμακο κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες. Τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλαν τους ασθενείς ήταν αρνητικές. Ούτε οι βιοψίες δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα στα σημεία, όπου πριν τη θεραπεία υπήρχαν οι όγκοι.
«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα στην ιστορία της Ογκολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Λούις Ντίαζ, προσθέτοντας πως υπάρχουν ασθενείς που είναι χωρίς ενδείξεις καρκίνου εδώ και δύο χρόνια.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καρκινικά κύτταρα
Στην πραγματικότητα, όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα καρκινικά κύτταρά τους έφεραν ένα συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα.
Ειδικότερα, τα κύτταρά τους είχαν ανεπάρκεια του συστήματος επιδιόρθωσης των αταίριαστων βάσεων του DNA (mismatch repair-deficient – MMRDs).
Τα κύτταρα με αυτή την ανεπάρκεια συνήθως έχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις του DNA. Υπολογίζεται ότι το 5-10% όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου έχουν αυτή την ανεπάρκεια.
Ωστόσο το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν και μερικοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη ή του παγκρέατος. Ήδη οι γιατροί του Memorial Sloan Kettering εξετάζουν πάσχοντες από αυτές τις μορφές καρκίνου για να αρχίσουν ανάλογη μελέτη και με αυτούς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα