«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος σημείωσε επίσης ότι δεν είναι γνωστό ακόμα αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον. Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι το ευνοϊκό σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.
Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.
Για την αξιοπιστία των σελφ τεστ αλλά και των ράπιντ τεστ, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμη και τις αναφορές του FDA, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα