Δημόσια ΥγείαΔίχως ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο από τα φαρμακεία

Δίχως ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο από τα φαρμακεία

- Advertisement -

Δίχως ιατρική συνταγή θα πραγματοποιείται πλέον στα φαρμακεία, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Δίχως ιατρική συνταγή θα πραγματοποιείται πλέον στα φαρμακεία, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναλυτικότερα, κατόπιν αιτήματος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), δεν χρειάζεται η εξουσιοδότηση ή η χορήγηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ενηλίκων, καθώς αυτός θα γίνεται ετησίως σε όλες τις διαθέσιμες εμβολιαστικές περιόδους στα φαρμακεία.

Παράλληλα, πρόκειται να παραταθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024:

Η ισχύς των μηναίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

Η δυνατότητα της επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής και της επισύναψης τυχόν συνοδευτικών εγγράφων.

Η δυνατότητα επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρονιών πασχόντων, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΔΑΠΥ.

Η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR) από τους επιτρεπόμενους φορείς διενέργειας δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV2 (rapid test), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Σε ποιες ομάδες συστήνεται

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχ. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ