Δημόσια ΥγείαΔιάθεση αποθεμάτων ζητά ο Πλεύρης από τις φαρμακαποθήκες

Διάθεση αποθεμάτων ζητά ο Πλεύρης από τις φαρμακαποθήκες

- Advertisement -

Άμεση διάθεση των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά και έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους, ζητά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τις φαρμακαποθήκες, στην προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους ασθενείς.

Άμεση διάθεση των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά και έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους, ζητά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τις φαρμακαποθήκες, στην προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους ασθενείς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε διαφορετική περίπτωση, οι φαρμακαποθήκες εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται, θα βρεθούν αντιμέτωπες και με ανάκληση της άδειάς τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα σε έλλειψη που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους. Τα διαθέσιμα σκευάσματα θα πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές κυρώσεις σε βάρος των φαρμακαποθηκών, ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Αύξηση σκευασμάτων

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο ΕΟΦ αύξησε κατά 227 σκευάσματα τον αριθμό των φαρμάκων για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή ή αποθεματοποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στην εσωτερική αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Εάν διαπιστωθεί παραβίαση της σχετικής απόφασης είτε με εξαγωγή είτε με αποθεματοποίηση, το πρόστιμο από τη νομοθεσία κυμαίνεται από 100.000 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ, πέραν των ποινικών κυρώσεων.

Οι αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των παράλληλων εξαγωγών στις οποίες προχωρούν φαρμακαποθήκες εξαιτίας της διαφοράς τιμής των φαρμάκων στη χώρα μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες.

Συνήθως πρόκειται για φάρμακα ευρείας ζήτησης, οπότε η έλλειψή τους γίνεται εμφανής άμεσα στην αγορά της χώρας μας, όμως το πρόβλημα αποκαθίσταται γρήγορα μετά τις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών.

Διαφυγή εσόδων

Το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων στη χώρα μας εκτιμάται γύρω στα 360-400 εκατ. ευρώ το χρόνο, πρόκειται για νόμιμη διαδικασία στη βάση της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων εντός της Ε.Ε. αν και οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί τους προκαλεί διαφυγή εσόδων.

Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση τρίμηνων αποθεμάτων για την επάρκεια των φαρμάκων, καθώς και δήλωση των φαρμάκων που προορίζονται για εξαγωγή από τις φαρμακαποθήκες, ώστε να καλύπτεται η εγχώρια αγορά και βάσει των διατάξεων αυτών, ζήτησε ο υπουργός Υγείας τη δήλωση των αποθεμάτων που υπάρχουν σήμερα και τη διάθεση των φαρμάκων στην αγορά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, σε έλλειψη βρίσκονται συνολικά περίπου 400 φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, της επιληψίας, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά κλπ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ