Δημόσια ΥγείαΔιαγνωστικές εξετάσεις: Οι νέες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους

Διαγνωστικές εξετάσεις: Οι νέες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους

- Advertisement -

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την αύξηση του κρατικού τιμολογίου των διαγνωστικών εξετάσεων, που καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1991 (157/1991) και παρέμεινε καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα μέχρι σήμερα.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την αύξηση του κρατικού τιμολογίου των διαγνωστικών εξετάσεων, που καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1991 (157/1991) και παρέμεινε καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα μέχρι σήμερα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Άύξηση της τάξης του 30% στις τιμές των εξετάσεων θεσπίζεται με τη νέα απόφαση, η οποία θα καλυφθεί από την αντίστοιχη αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που διαμορφώνεται σε ποσοστό 4,5% της αρχικής τιμής.

Πρόκειται για μία πρόταση των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα του clawback (περικοπές λόγω υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις), που απειλεί τη βιωσιμότητα διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και έχει οδηγήσει σε σειρά κινητοποιήσεων τον κλάδο.

Σε πρώτη φάση, η απόφαση αφορά μόνο στις μικροβιολογικές εξετάσεις, όπου το clawback στην κορύφωσή του είχε φτάσει έως και το 50%, όμως αίτημα των φορέων είναι να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες.

Αυξήσεις τιμών – Παραδείγματα
  • Γενική εξέταση αίματος: Η τιμή αυξάνεται από 2,88 ευρώ σε 3,74 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου (15%) από 0,43 ευρώ σε 0,56 ευρώ (+0,13 ευρώ)
  • Γενική εξέταση ούρων: Η τιμή αυξάνεται από 1,76 ευρώ σε 2,29 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0,26 ευρώ σε 0,34 ευρώ (+0,08 ευρώ)
  • Τριγλυκερίδια: Η τιμή αυξάνεται από 4,49 ευρώ σε 5,84 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0,67 ευρώ σε 0,88 ευρώ (+0,21 ευρώ)
  • HDL χοληστερόλη: Η τιμή αυξάνεται από 4,75 ευρώ σε 6.18 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0.71 ευρώ σε 0.93 ευρώ (+0,22 ευρώ)
  • LDL χοληστερόλη: Η τιμή αυξάνεται από 4,75 ευρώ σε 6.18 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0.71 ευρώ σε 0.93 ευρώ (+0,22 ευρώ)
  • Ουρία: Η τιμή αυξάνεται από 2,26 ευρώ σε 2,94 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0,36 ευρώ σε 0,44 ευρώ (+0,08 ευρώ)
  • Σίδηρος ορού (Fe): Η τιμή αυξάνεται από 3,43 ευρώ σε 4,46 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0,51 ευρώ σε 0,67 ευρώ (+0,16 ευρώ)
  • Για κάποιον ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε όλες τις παραπάνω εξετάσεις, η επιπλέον επιβάρυνση της συμμετοχής διαμορφώνεται στο 1,1 ευρώ (+0,13 +0,08+0,21+0,22+0,22+0,08+0,16= 1,1 ευρώ).
«Φιλί της ζωής» στα διαγνωστικά

Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μικρή αύξηση στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, η οποία όμως κρίνεται αναγκαία για τη διάσωση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, όπου απευθύνεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Με την παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα σημειωθεί ελάττωση του clawback κατά 45 εκατ. ευρώ. Αν και η μείωση αυτή δεν θεωρείται αρκετή για να βγάλει τον κλάδο από το αδιέξοδο του clawback, αποτελεί μία μικρή δόση «οξυγόνου» για τους φορείς, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό εκπέμπουν «SOS».

«Όλοι θέλουμε να μην πληρώνει ο ασφαλισμένος, αλλά να πληρώνει το κράτος. Όμως, μέχρι πρότινος, πληρώναμε εμείς. Κάτι έπρεπε να γίνει, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Ήδη έχουν αρχίσει και καταργούνται συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στην επαρχία και σιγά σιγά θα ακολουθούσε και η Αθήνα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτιος Πατσουράκος, ο οποίος δηλώνει αρχικά ικανοποίηση για την ανταπόκριση του υπουργείου στο αίτημα των φορέων.

Ο ίδιος επισημαίνει πως είναι αδιανόητο να αμείβονται διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί με τις ίδιες τιμές από το 1991, όταν όλα τα έξοδα (υλικά, ενέργεια κ.ο.κ) έχουν υποστεί σημαντικές αυξήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλο που αναγνωρίζει ότι με μία σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους φορείς ΠΦΥ, όπως επισημαίνει, θα χρειαστεί χρόνος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

SOS για το ψηφιακό αποθετήριο διαγνωστικών εξετάσεων ασθενούς

Αλλαγές στα διαγνωστικά πρωτόκολλα Ακτινολογίας – Τι σημαίνει

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ