Δημόσια ΥγείαCovid: Ο εμβολιασμός εγκύων «ασπίδα» ενάντια στις καισαρικές

Covid: Ο εμβολιασμός εγκύων «ασπίδα» ενάντια στις καισαρικές

- Advertisement -

Τα εμβόλια μείωσαν την ανάγκη καισαρικής και τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης των εγκύων αλλά και εισαγωγής των βρεφών τους σε ΜΕΘ όπως έδειξε μεγάλη μετα-ανάλυση που περιέλαβε 1,8 εκατ. γυναίκες.

Τα εμβόλια μείωσαν την ανάγκη καισαρικής και τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης των εγκύων αλλά και εισαγωγής των βρεφών τους σε ΜΕΘ όπως έδειξε μεγάλη μετα-ανάλυση που περιέλαβε 1,8 εκατ. γυναίκες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι έγκυοι που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στην COVID-19 αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε καισαρική τομή ή να εμφανίσουν υπέρταση κατά την κύηση, σύμφωνα με νέα μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών.

Oφέλη ακόμη και από τον ατελή εμβολιασμό

Η μετα-ανάλυση αυτή που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο για τη Βιοϊατρική Ερευνα του Μπέρμιγχαμ το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Ερευνα στην Υγεία και στην Περίθαλψη της Βρετανίας περιέλαβε 67 μελέτες και συνολικά πάνω από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες. Οπως έδειξε, οι έγκυοι που εμβολιάστηκαν πλήρως ενάντια στον πανδημικό κορωνοϊό ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένες από λοίμωξη με COVID-19 και ανάγκη νοσηλείας. Ακόμη όμως και ο εμβολιασμός με μία δόση του εμβολίου φάνηκε να έχει οφέλη για τις γυναίκες και τα μωρά τους μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

Ο εμβολιασμός οδήγησε σε μείωση κατά 9% του κινδύνου διεξαγωγής καισαρικής, κατά 12% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης της κύησης

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν στοιχεία που κάλυπταν την περίοδο Δεκεμβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2023 και αφορούσαν παγκόσμιες μελέτες οι οποίες αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητα το εμβολιασμού για την COVID-19 σε εγκύους «υψηλού κινδύνου» για επιπλοκές μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Μείωση του κινδύνου λοίμωξης, καισαρικών, υπέρτασης, εισαγωγής σε ΜΕΝΝ

Με βάση τα ευρήματά της μελέτης τους που ονομάζεται PregCOV και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMJ Global Health», οι έγκυοι που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ενάντια στην COVID-19 είχαν 61% μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν με SARS-CoV-2 και 94% μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία. Επιπροσθέτως η μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο εμβολιασμός οδήγησε σε μείωση κατά 9% του κινδύνου διεξαγωγής καισαρικής, κατά 12% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης της κύησης και κατά 8% του κινδύνου εισαγωγής των νεογνών των εμβολιασμένων γυναικών σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Η σημασία της μητρικής και νεογνικής υγείας

Οπως ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης PregCOV, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Σακίλα Τανγκαρατίναμ «τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο ωφέλιμο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 για τις εγκύους. Εκτός από τα αναμενόμενα οφέλη που αφορούσαν τη μείωση των μολύνσεων με κορωνοϊό, παρατηρήσαμε επίσης σημαντική μείωση στις επιπλοκές της κύησης, όπως η υπέρταση των εγκύων αλλά και η ανάγκη διεξαγωγής καισαρικής τομής. Αυτό τονίζει τη σημασία μιας συστημικής προσέγγισης στη μητρική υγεία καθώς και την ανάγκη του να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές υγείας στο μέλλον – συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για μελλοντικές πανδημίες – λαμβάνουν υπόψη πόσο συνδεδεμένη είναι η μητρική και νεογνική φροντίδα με την συνολική φροντίδα και περίθαλψη».

Ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών του εμβολιασμού στις εγκύους

Σε ό,τι αφορούσε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό των εγκύων όπως θρομβωτικά επεισόδια ή εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι στις μελέτες που ανέλυσε υπήρχαν ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών του εμβολιασμού σε εγκύους ώστε να προκύψουν στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα. Προσέθεσε επίσης ότι οι μελέτες που εξετάστηκαν αφορούσαν πολλαπλά κύματα της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διαχωρισμός των πιθανών αρνητικών επιδράσεων με βάση τις διαφορετικές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που εμφανίστηκαν μέσα στην (τεράστια) πανδημική περίοδο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ