Δημόσια ΥγείαCovid: Φόβοι για νέο κύμα -10 δισ. δόσεις διεθνώς και το χάσμα...

Covid: Φόβοι για νέο κύμα -10 δισ. δόσεις διεθνώς και το χάσμα παραμένει

- Advertisement -

Συνεχίζει να «δίνει» τρομακτικά νούμερα ο κορωναϊός ιδιαίτερα όσον αφορά τους «σκληρούς» πανδημικούς δείκτες, ενώ την ίδια στιγμή «δέκα δισεκατομμύρια δόσεις είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης αλλά μια πλήρης αποτυχία της παγκόσμιας αλληλεγγύης», όπως δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, Μαντουκάρ Πάι, επισημαίνοντας πως εκεί κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες» της πανδημίας.

Συνεχίζει να «δίνει» τρομακτικά νούμερα ο κορωναϊός ιδιαίτερα όσον αφορά τους «σκληρούς» πανδημικούς δείκτες, ενώ την ίδια στιγμή «δέκα δισεκατομμύρια δόσεις είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης αλλά μια πλήρης αποτυχία της παγκόσμιας αλληλεγγύης», όπως δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, Μαντουκάρ Πάι, επισημαίνοντας πως εκεί κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες» της πανδημίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μπορεί, λοιπόν, τα μέτρα για τον κορωνοϊό να χαλάρωσαν για την εστίαση και τη διασκέδαση, όμως, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Δεν είναι, μάλιστα, παράλογο να πει κανείς ότι οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη γωνία σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού αφού τα όπλα που είχαν αξιοποιήσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα τώρα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες φοβούνται ότι η «Όμικρον 2» μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα μολύνσεων και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ημερομηνία για το τέλος της πανδημίας.

Οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ στο ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως και στις μεγάλες αδικίες που έχουν προκύψει, σε συνδυασμό και με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, όπως αυτή της Όμικρον.

Στο ρεπορτάζ τους οι ΝΥΤ αρχίζουν με μια εικόνα: Τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Δεκέμβριο του 2020, να σηκώνει τα μανίκια του για να δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε δηλώσει τότε ότι «αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους» για την πανδημία.

Έκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και 13 μήνες μετά αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψη Νετανιάχου απέχει αρκετά από την αλήθεια, η οποία βεβαίως είναι άλλη: Έχουν χορηγηθεί 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, ένα ορόσημο που αντανακλά την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κινητοποιηθεί, επιτρέποντας σε πολλά έθνη να οραματιστούν ένα μέλλον στο οποίο οι λαοί τους συνυπάρχουν με τον ιό αλλά δεν περιορίζονται από αυτόν.

Το χάσμα

Ωστόσο, οι 10 δισ. δόσεις, το ορόσημο που επιτεύχθηκε την Παρασκευή σύμφωνα με τα στατιστικά του «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν έχουν μοιραστεί δίκαια, μολονότι ο αριθμός των δόσεων θα μπορούσε -θεωρητικά- να σημαίνει τουλάχιστον μία δόση για το σύνολο των 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου.

Στις πιο πλούσιες χώρες, το 77% των πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ στις χώρες με μικρότερο ΑΕΠ το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 10%.

Την ώρα που η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη δίνουν τη μάχη για να ξεπεράσουν το κύμα της Όμικρον, προσφέροντας ενισχυτικές δόσεις, με ορισμένα έθνη να σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης, περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική και στις φτωχότερες χώρες της Ασίας, παραμένουν σε αναμονή για την πρώτη τους δόση.

Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πέντε φορές περισσότερες δόσεις -περίπου 85 εκατ.- από τον συνολικό αριθμό δόσεων που χορηγήθηκαν σε όλη τη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.

«Κουρελόχαρτο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η είδηση που προκάλεσε εντύπωση σήμερα ήρθε από το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας της χώρας είναι πιθανό να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό (σ.σ. σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορωνοϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Αυτό δεν αποτελεί ακόμα απόφαση αφού, σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό αυτή την εβδομάδα.

Όμως, και μόνο η σκέψη ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για το οποίο έχουν υπάρξει τόσες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι η πορεία της πανδημίας μπορεί να αλλάξει σε μικρό χρονικό διάστημα ό, τι θεωρούσαμε δεδομένο τους προηγούμενους λίγους μήνες.

Πάμε για πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων;

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι κυβερνήσεις που προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, το ίδιο φαίνεται ότι σκέφτεται και το κυβερνητικό επιτελείο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ.

«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό, τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.

«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα. Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση. Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα».

Ο κ. Πλεύρης δικαιολόγησε επίσης την αποκλιμάκωση που έρχεται επισημαίνοντας πως το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.

Οι φόβοι των ειδικών

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορεί οι κυβερνήσεις να είναι σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ειδικοί και πολίτες δεν ανησυχούν.

Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες ότι μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη τόνισε.

«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή από ό, τι περιμέναμε… Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δεν φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ερωτηθείς, όμως φαίνεται κι από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ