Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, την άρση των μέτρων, αλλά και για τα νέα στελέχη που θα επικρατήσουν μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και ότι στο δυναμικό των επαφών μας συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες επαφών που δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη, οι οποίες οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», όπως ανέφερε αρχικά, στο MEGA.
«Για τα στελέχη Ο4 και Ο5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «τα δύο αυτά στελέχη έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή το 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται , λόγω ότι δεν πάνε να το δηλώσουν. Εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Ο2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα».
«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία εξισορρόπηση ως προς τους διασωληνωμένους. Όσο αφορά στα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράφει τι μπορεί να γίνει, ωστόσο, ότι αν όλοι τηρήσουμε το μέτρο της ατομικής ευθύνης και διατηρήσουμε τη μάσκα όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει ανασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον, δεν θα χρειαστεί να παρθούν οριζόντια μέτρα απομόνωσης. Πρέπει να δείξουμε την στοιχειώδη ατομική ευθύνη», κατέληξε.
Απειλείται η επιδημιολογική ισορροπία
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, συνεχίζεται η μεγάλη εξάπλωση στην Αττική. Ακολουθούν το Ηράκλειο και τα Χανιά, η Αχαΐα και η Ρόδος.
Ειδικότερα στην Αττική, μέσα σε μια εβδομάδα, η παραλλαγή Όμικρον 4 έφτασε στο 10,8% του συνόλου των μεταλλάξεων (από το 3,3%). Τα κρούσματα της Όμικρον 5, δε, από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.
Στην τελευταία καταμέτρηση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5.
Γενικά, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι κλιμακώνεται η αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, με τη θετικότητα να είναι, επίσης, αυξημένη σε δημοφιλή νησιά.
Ποια υποπαραλλαγή θα επικρατήσει
Στην Πορτογαλία και στη Γερμανία – όπου, ειρήσθω εν παρόδω, εντοπίζονται πολλά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων – η διασπορά των Όμικρον 4 και 5 είναι ευρεία κι αυτό προκαλεί προβληματισμό.
Πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι δεν μπορεί κάποιος να το πει με βεβαιότητα, αλλά οι τάσεις επικράτησης των δύο υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 δείχνουν ότι θα εξακολουθούν να διασπείρονται και ότι μάλλον κάπως έτσι θα φθάσουμε και στο φθινόπωρο.
Λογικά μία υποπαραλλαγή θα επικρατήσει, όπως, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή επικρατεί η Όμικρον 2 στο 85% των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Αυτό, όμως, θα κριθεί από την παραλλαγή, που θα φέρουν οι τουρίστες από τις χώρες του εξωτερικού.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα, που η Ελλάδα δυσκολεύτηκε πολύ να κατακτήσει, απειλείται εκ νέου αυτό το καλοκαίρι. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις των ειδικών βάσει των προγνωστικών μοντέλων, ότι το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα, ακόμη, κύμα της επιδημίας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα