Δημόσια ΥγείαΧαλάρωση μέτρων: Τι θα αποφασίσει για εστίαση και γήπεδα η Επιτροπή

Χαλάρωση μέτρων: Τι θα αποφασίσει για εστίαση και γήπεδα η Επιτροπή

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Καθοριστική η σημερινή ημέρα για τη χαλάρωση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, να συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις της.

Καθοριστική η σημερινή ημέρα για τη χαλάρωση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, να συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις της. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με μερίδα χωρών στην Ευρώπη να ανακοινώνουν άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όλα δείχνουν πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, μετά και τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή να εξετάσει το κεφάλαιο άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, έχοντας προηγηθεί σχετική συζήτηση στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας για την πανδημία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 14:00, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση, η πληρότητα στα γήπεδα, ενώ αναμένεται ληφθούν και αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Τι θα γίνει με τα καρναβάλια

Τόσο οι ειδικοί, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, τις προηγούμενες ημέρες είχαν προαναγγείλει τη χαλάρωση των μέτρων τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τα καρναβάλια. Όπως λένε άνθρωποι της Επιτροπής, οι μεγάλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών ατόμων είναι δεδομένο πως θα δώσουν κρούσματα. Αυτό που ίσως να επιτραπεί είναι οι μικρές εκδηλώσεις και όχι οι καθιερωμένες παρελάσεις.

Δύσκολη η ιχνηλάτηση στις παρελάσεις

Την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, οι δύο καθηγητές, μέλη της Επιτροπής, αναφορικά με τις Αποκριές, επεσήμαναν ότι «το πνεύμα των μελών της Επιτροπής είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις».

Οι ίδιοι συνέχισαν λέγοντας, ότι «η κοινή λογική παγκοσμίως, είναι οι εμβολιασμένοι να χαίρονται όλο και περισσότερο. Επίσης, η κοινωνική αποστασιοποίηση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο, το testing και οι εμβολιασμοί».

Γιατί πρέπει να γίνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η χαλάρωση των μέτρων στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

«Πρέπει να έχουμε μια ταχύτητα ανοίγματος της κοινωνίας και την οικονομίας διαφορετική από τις χώρες με τις οποίες συγκρινόμαστε, λόγω της διαφοράς του ποσοστού των εμβολιασμένων», τόνισε ο κ. Γραβάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα επόμενα βήματα.

«Όταν έχουμε περίπου 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου και οι οποίοι είναι “αφελείς” ανοσολογικά και στο έλεος του ιού, όταν έχουμε περίπου 250.000 άνω των 60 ετών εμβολιασμένους με δύο δόσεις αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα την εξαιρετικά σημαντική αναμνηστική τρίτη δόση, δηλαδή όταν έχουμε 550.000 με 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν, είναι προφανές ότι και η Πολιτεία αλλά και η κοινωνία πρέπει να προστατεύσουν πρώτα και κύρια αυτούς τους ανθρώπους και μετά τον γενικό πληθυσμό», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δυστυχώς αυτοί οι συμπολίτες μας – ειδικά οι πλήρως ανεμβολίαστοι – λειτουργούν σαν εργαστήρια παραγωγής μεγάλου ιικού φορτίου και ίσως παραγωγής και κάποιων νέων στελεχών, που μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο προβληματικά με τα ήδη υπάρχοντα».

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι έχουμε μια καθοδική πορεία που δείχνει μια σταθερότητα, αλλά είμαστε. πολύ ψηλά όσον αφορά τη διασπορά», όπως σημείωσε από πλευράς του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Παράλληλα τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, υπογράμμισε ότι αυτό που δεν θέλουμε είναι η υπερμετάδοση, «καθώς αυτό θα ανέστρεφε τους σκληρούς δείκτες που έκαναν πολύ καιρό να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία που είναι αργή».

Τέτοιες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, με την Επιτροπή να έχει στην ατζέντα της και τις Απόκριες, όπως και τα ζητήματα του αθλητισμού και των συνεδρίων.

«Τα θέματα είναι ο αθλητισμός, περιμένουμε ένα καινούργιο πρωτόκολλο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και η διεξαγωγή των συνεδρίων. Ίσως έχουμε και κάποια απόφαση για τις σχολικές εκδρομές», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με τη διασκέδαση, ο καθηγητής σημείωσε: «κάποια στιγμή ξέρουμε ότι παραβιάζεται το μέτρο. Φοβόμαστε τα μεγάλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που η τήρηση των κανόνων είναι δύσκολη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ