ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗCandida auris: Καλπάζουν τα κρούσματα - Η πρόβλεψη Ν. Σύψα

Candida auris: Καλπάζουν τα κρούσματα – Η πρόβλεψη Ν. Σύψα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση των νοσούντων από τον πολυανθεκτικό μύκητα Candida auris, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τον θάνατο εκατομμυρίων ασθενών ετησίως.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση των νοσούντων από τον πολυανθεκτικό μύκητα Candida auris, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τον θάνατο εκατομμυρίων ασθενών ετησίως.
Νίκος Σύψας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη, ερευνητές από τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναλύοντας δεδομένα των τελευταίων ετών, διαπίστωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 59%, σε 756, από το 2019 έως το 2020 και στη συνέχεια κατά επιπλέον 95%, σε 1.471, το 2021 στις ΗΠΑ. Ο μύκητας Candida auris έχει πλέον ανιχνευθεί σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

«Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας» όπως τόνιζε χαρακτηριστικά πριν από έναν χρόνο περίπου ο κ. Νίκος Σύψας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μπορεί ο κορωνοϊός να φαίνεται πως έχει ελεγχθεί, ωστόσο μικρόβια όπως το Candida auris, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην ανθρωπότητα.

Πρώτη αιτία θανάτου

«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» σημείωνε ο κ. Νίκος Σύψας, προβλέποντας πως «Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνιζε πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Τι είναι ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια. Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία. Για αυτό και ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο. Το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε οδηγίες, οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στα νοσοκομεία.

Ποιους «απειλεί»

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υγιείς άνθρωποι δεν είναι πιθανό να προσβληθούν από τη λοίμωξη, ωστόσο εκείνοι με χαμηλότερο ανοσοποιητικό και οι άνθρωποι που ζουν σε οίκους ευγηρίας είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η αύξηση των περιστατικών, «ειδικά τα πιο πρόσφατα χρόνια, μας ανησυχεί πραγματικά», δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μέγκαν Λάιμαν, επικεφαλής ιατρός στον κλάδο Μυκητιασικών Ασθενειών του CDC.

«Έχουμε δει αυξήσεις όχι μόνο σε περιοχές συνεχιζόμενης μετάδοσης, αλλά και σε νέες περιοχές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα νέα ευρήματα είναι «ανησυχητικά», είπε από την πλευρά του ο Δρ. Waleed Javaid, επιδημιολόγος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown στη Νέα Υόρκη.

Ο Candida auris μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας λοιμώξεις.

Ο Candida auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ