Αξίζει να δειςΈκτασης 100 γηπέδων ποδοσφαίρου το νέο νοσοκομειακό «μεγαθήριο»

Έκτασης 100 γηπέδων ποδοσφαίρου το νέο νοσοκομειακό «μεγαθήριο»

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εγκαινιάστηκε χθες το Ankara City Hospital, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το «μεγαθήριο» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνολικού κόστους κατασκευής υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η έκταση του ισοδυναμεί με περίπου 100 γήπεδα ποδοσφαίρου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα το νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο με 3.810 κρεβάτια, διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 30.000 ασθενείς και να παράσχει φροντίδες σε 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Όπως σημειώνει το Reuters, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Τουρκία, ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις λόγω του υπερβολικού κόστους, αλλά και των πολυδάπανων και μεγαλεπήβολων κατασκευαστικών έργων που έχουν σηματοδοτήσει τη 16χρονη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Turkish Medical Association σε δηλώσεις της επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες της, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση.

Προβλήματα διαχείρισης 

«Έχει αποδειχθεί σε έρευνα που διεξάγεται παγκοσμίως πως οι κεντρικές πολυκλινικές δεν είναι οικονομικά αποδοτικές, ενώ επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία», όπως τονίζει ο Σινάν Αδιγιάμαν, επικεφαλής της Turkish Medical Association στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Σινάν Αδιγιάμαν το μέγεθος και η θέση του Νοσοκομείου της Άγκυρας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία γύρω από την μονάδα, η οποία βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους και με μεγάλη συγκέντρωση οχημάτων δρόμους της πόλης. Όπως τονίζει, οι ευρωπαϊκές πόλεις επιλέγουν να κτίζουν αρκετά μικρότερα νοσοκομεία καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο με τα «μεγαθήρια» εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Αρκετοί είναι οι επικριτές του έργου από τον τομέα της Υγείας, οι οποίοι ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι το μέγεθος αυτού του έργου θα παρουσιάσει προβλήματα διαχείρισης αλλά και ταχύτερης εξάπλωσης των ιώσεων. Σε απάντηση των επικριτών του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όποιοι εναντιώνονται της κατασκευής τέτοιων νοσοκομείων είναι κατά όλων των μεγάλων έργων που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνησή του.

«Καταφέρονται εναντίον των γεφυρών, των αυτοκινητόδρομων, των σηράγγων, των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών γραμμών ταχείας κυκλοφορίας, των νοσοκομείων και των σχολείων, όμως εκείνοι είναι που τα χρησιμοποιούν περισσότερο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην τελετή εγκαινίων. «Όπως ακριβώς κάναμε στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας από την εξάρτηση από τους ξένους στους τομείς της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον 30 νοσοκομεία

Η Άγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει ακόμη 30 νοσοκομεία βάσει του μοντέλου σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως σημειώνει το Reuters. Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε πως τέτοιου είδους μεγάλα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα ενιαίο συγκρότημα.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση θα πληρώνει ενοίκιο στην εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής νοσοκομείων (CCN Holding) για 25 έτη, η οποία εξασφάλισε δάνειο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Μετά την κατασκευή του Νοσοκομείου της Άγκυρας, αρκετά νοσοκομεία σε όλη την τουρκική πρωτεύουσα έχουν κλείσει και μεταφέρουν προσωπικό και ασθενείς στο νέο νοσοκομείο της πόλης, ενώ μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται επίσης στο νέο συγκρότημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ