- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ διαπράττεται από τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας στο θέμα του οικογενειακού γιατρού που έχει διογκώσει τις ελλείψεις γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εν μέσω μάλιστα της έξαρσης της εποχικής γρίπης καταγγέλλει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Άννα Μαστοράκου μιλώντας στο healthpharma.gr
Οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να βρουν γιατρό στη ΠΦΥ αναγκάζονται η να πληρώνουν από την τσέπη τους και να πηγαίνουν σε ιδιώτες ή συνωστίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων.
«Τα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί γιατί οι ασφαλισμένοι δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ΠΦΥ. Αυτό είναι έγκλημα κατά της δημόσια υγείας, οι ασθενείς καταφεύγουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων όπου υπάρχουν πολύωρες αναμονές με τον κίνδυνο να εκτεθούν σε μεταδιδόμενες ιώσεις, όπως της γρίπης, που αυτή την εποχή είναι σε έξαρση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο healthpharma.gr η κ. Άννα Μαστοράκου.
Ένας από τους απώτερους στόχους του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ήταν η αποσυμφόρηση των επειγόντων στο ΕΣΥ, κάτι που προς το παρόν φαίνεται μακρινό σενάριο.
«Αργόμισθοι» οικογενειακοί γιατροί
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, παρατείνεται για έξι μήνες η δυνατότητα για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς να συνεχίσουν να πληρώνονται με 1.800 ευρώ το μήνα, με 20 ώρες εργασίας, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στις λίστες τους.
Η δυνατότητα αυτή αρχικά έληγε στο τέλος του 2018 και από τον Ιανουάριο 2019 η αμοιβή του κάθε οικογενειακού γιατρού θα ορίζονταν πλέον με βάση τον πληθυσμό ευθύνης κάθε γιατρού και συντελεστή με βάση την ηλικία των ασφαλισμένων που θα κάλυπταν. Τελικά όμως επειδή οι πολίτες δεν πήγαν ή δεν μπόρεσαν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, δόθηκε η εν λόγω παράταση.
Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας μόλις 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στους οικογενειακούς γιατρούς.
Στην πράξη όμως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να πληρώνονται με 1.800 ευρώ το μήνα ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασφαλισμένων του Οργανισμού που θα βλέπουν μηνιαίος.
Αδύναμες συσχετίσεις
«H ΕΝΙ –ΕΟΠΥΥ είναι κατά της δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης της νέας σύμβασης και υπέρ της σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής. Με το νέο σύστημα αμοιβών θα μπορούσε να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του έργου των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών. Ενδεχόμενος να δημιουργείται μία κατάσταση αργομισθίας» όπως εξηγεί η κ. Μαστοράκου.
Σύμφωνα με τον νόμο 4486/17, ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ορίζεται σε αναλογία ένας γιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ η αντίστοιχη αναλογία των παιδιάτρων με αρμοδιότητα οικογενειακού γιατρού είναι ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά, έως και 14 ετών.
Όμως ο μικρός αριθμός των οικογενειακών γιατρών λειτούργησε αποτρεπτικά για τους πολίτες που ήθελαν να εγγραφούν. Πολλοί είναι μάλιστα οι ασφαλισμένοι που μπήκαν στο σύστημα για να εγγραφούν αλλά διαπίστωσαν ότι ο κοντινότερος οικογενειακός γιατρός βρίσκεται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους οπότε δεν προχώρησαν σε εγγραφή.
Το αποτέλεσμα είναι οι μόλις 1.200 οικογενειακοί γιατροί που στελεχώνουν το σύστημα (710 με συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και περίπου 490 στις ΤΟΜΥ) να μην έχουν καταφέρει να έχει ο καθένας στις λίστες από 2.250 εγγεγραμμένους ασφαλισμένους. Αριθμός που είναι πολύ μεγάλος ακόμα και αν υλοποιούνταν το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ.
Χαμένες επισκέψεις
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο του 2018 που οι γιατροί αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα χάθηκαν 1,5 εκατ. δωρεάν επισκέψεις με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους 15 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες που είχαν στο παρελθόν δωρεάν.
Όπως υποστηρίζει η κ. Μαστοράκου για τους γιατρούς και για τους ασφαλισμένους «η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού ανά την επικράτεια, αλλά και με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ».
Συμβάσεις ειδικών γιατρών
Σχετικά με την νέα συλλογική σύμβαση των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι σε διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας.
Σε αντίθεση με τους οικογενειακούς γιατρούς για τους ειδικούς γιατρούς το υπουργείο έχει αποδεχθεί την διαμόρφωση της αμοιβή τους κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Μεταξύ αυτών που διεκδικούν οι γιατροί όπως μας εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είναι οι συμβάσεις των ειδικών γιατρών να είναι τριετείς και όχι μονοετείς.