Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας το απόγευμα της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε σοβαρή σηψαιμία που προκλήθηκε από απόστημα στην ιερολαγόνια άρθρωση και σχετίζεται με λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη.
Η περιπέτεια της υγείας του Δημήτρη Σούρα
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που προκάλεσε τον θάνατο του γνωστού ψυχιάτρου, είναι ένα βακτήριο που το έχουμε όλοι στον οργανισμό μας και δεν πρόκειται για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Είναι ένα μικρόβιο το οποίο εξαλείφεται με αντιβίωση.
Ωστόσο, επειδή ο Δημήτρης Σούρας υπέφερε από τη μέση του, έκανε ενέσεις, με συνέπεια το βακτήριο από το τρύπημα της βελόνας να μεταφερθεί στο αίμα του.
Ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί κάτι, ούτε είχε εκμυστηρευθεί στους οικείους του (ούτε καν στον γιατρό αδελφό του) κάτι σχετικό. Παραπονιόταν μόνο για τους πόνους στη μέση του και μια ζαλάδα, την οποία απέδιδε στα φάρμακα που έπαιρνε.
Όταν η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται, ο οδηγός του τον πήγε με… τέχνασμα στο νοσοκομείο Metropolitan την περασμένη Τετάρτη, δήθεν ότι επρόκειτο να δώσει κάποια ομιλία.
Αμέσως υποβλήθηκε σε εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε μεγάλο απόστημα, σήψη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Μπήκε σε θάλαμο και 2-3 ώρες μετά τον μετέφεραν στη ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε, ενώ τοποθετήθηκε και τεχνητός νεφρός. Ο ψυχίατρος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, με ακραία διαταραχή, σε πλήρη σύγχυση και σχεδόν σε κώμα.
Οι γιατροί έδωσαν υπεράνθρωπο αγώνα με επιθετική φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είχε εισχωρήσει ήδη στο αίμα του. Έδωσε μάχη μέχρι και σήμερα, οπότε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Η τραγική ειρωνεία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, είναι ότι εάν είχε υποβληθεί σε εξετάσεις μερικές ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, θα είχε σωθεί με μια απλή αγωγή αντιβίωσης.
Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Σούρα
Την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομείο είχε δώσει την τελευταία συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1, όπου είχε μιλήσει για το θέμα της Ειρήνης Μουρτζούκου. Οι επιπτώσεις από την περιπέτεια της υγείας του ήταν εμφανείς.
Ο γνωστός ψυχίατρος είχε αρκετές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητός.
Για τον λόγο αυτό, πλήθος χρηστών των social media αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Σούρα.
«Κλαίω σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο», είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Τα τρυφερά λόγια για τη σύζυγό του, Ελένη Μαρούδα
Ο Δημήτρης Σούρας είχε μεγάλη αδυναμία στη σύζυγό του Ελένη Μαρούδα και στην κόρη τους, Νίκη, στην οποία εξέφρασε την επιθυμία του για το μήνυμα που ήθελε να γράψει στα social media, μόλις φύγει από τη ζωή.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει με τρυφερά λόγια για τη γυναίκα του, λέγοντας ότι το 50% όσων πέτυχε στη ζωή του οφειλόταν σε εκείνη.
Μόλυνση από χρυσίζων σταφυλόκοκκο (MRSA)
Η λοίμωξη με MRSA είναι η μόλυνση από χρυσίζων σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη. Η λοίμωξη οφείλεται σε ένα στέλεχος βακτηρίων των σταφυλιών που παραμένει ανεπηρέαστο από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των λοιμώξεων που εμφανίζονται καθημερινά. Σήμερα, είναι γνωστοί δύο τύποι λοιμώξεων MRSA. Πρόκειται για τις λοιμώξεις από HA-MRSA και τις λοιμώξεις από CA-MRSA. Το HA-MRSA αντιπροσωπεύει τις λοιμώξεις MRSA της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το CA-MRSA για τις λοιμώξεις MRSA που σχετίζονται με την κοινότητα.
Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις είναι λοιμώξεις από HA-MRSA. Εμφανίζονται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή σε κάποια άλλα κέντρα υγείας και έχουν βιώσει κάποιες διαδικασίες όπως χειρουργικές επεμβάσεις, ενδοφλέβιες σωληνώσεις ή τεχνητές αρθρώσεις. Ο άλλος τύπος, οι λοιμώξεις από CA-MRSA εμφανίζονται σε υγιείς ανθρώπους ως επώδυνο δερματικό εξάνθημα που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με το δέρμα. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από αυτό είναι: άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες πλήθους, μαθητές γυμνασίου και εργαζόμενοι στο χώρο της παιδικής φροντίδας.
Συμπτώματα
Οι λοιμώξεις του δέρματος MRSA ξεκινούν με μικρές κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με δάγκωμα αράχνης ή σπυράκια. Μερικές φορές τα βακτήρια δεν πηγαίνουν βαθύτερα κάτω από το δέρμα, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να φτάσουν βαθιά στο σώμα προκαλώντας βαθιές και οδυνηρές φλύκταινες που θα πρέπει να αποστραγγιστούν χειρουργικά. Αυτό το στάδιο της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες λοιμώξεις των αρθρώσεων και των οστών ή λοιμώξεων στο αίμα, την καρδιά ή τους πνεύμονες.
Οι λοιμώξεις από MRSA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό, οπότε δείξτε την δέουσα προσοχή στα μικροπροβλήματα του δέρματος για την περίπτωση εκδήλωσης κάποια μόλυνσης. Οι λοιμώξεις από το MRSA μπορούν να επιδεινωθούν γρήγορα ή να εξαπλωθούν σε άλλους. Όταν κάποιος παρατηρεί φουσκάλες που είναι ανησυχητικές ή επώδυνες, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα