Σε υψηλούς ρυθμούς αναμένεται να κυμανθεί ο Δεκέμβριος, όσον αφορά στους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί μέχρι σήμερα, δεν είναι καθόλου άσχημοι, καθώς έχουν εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης 1.450.000 πολίτες χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ 570.000 συνταγές έχουν εκτελεστεί από ιατρικές συνταγές, σε σύνολο 700.000.
Πρόκειται για ελπιδοφόρα στοιχεία, τα οποία στέλνουν το μήνυμα, ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της πρόληψης, σχολιάζει ο κ. Βαλτάς.
Εμβολιασμοί χωρίς συνταγή γιατρού
Από πλευράς του, ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας και φαρμακοποιός ο ίδιος, Μπάμπης Καραθάνος, εκτιμά ότι συνολικά οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί θα φθάσουν φέτος 3,5 εκατομμύρια.
«Θα κυμανθούμε λίγο καλύτερα από πέρυσι, που οι αντιγριπικοί εμβολασμοί έκλεισαν στα 3,2 εκατ. και λίγο χαμηλότερα από πρόπερσυ, που ήταν 3,7 εκατομμύρια» τονίζει. Στην καλή αυτή πορεία, επισημαίνει ο κ. Καραθάνος, συνηγόρησε η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, για διενέργεια των εμβολιασμών κατά της εποχικής γρίπης χωρίς συνταγή γιατρού, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα εφέτος, στο τέλος Σεπτεμβρίου και όχι στις αρχές Νοεμβρίου.
Να σημειώσουμε, ότι σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις» και ψηφίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, συμπεριλήφθηκε ρύθμιση που θέτει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, χωρίς ιατρική συνταγή, στα φαρμακεία. Η εν λόγω ρύθμιση, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η Ελλάδα εφέτος έχει απόθεμα γύρω στα 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και οι ομάδες εκείνες που πρέπει να εμβολιαστούν- άνθρωποι άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, ανοσοκατασταλμένοι, άνθρωποι με συνοδά νοσήματα, έγκυες κλπ- ανέρχονται σε 4,2 εκατ.
Τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια
Όπως ανέφερε πριν μερικές εβδομάδες στον ΕΟΔΥ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου: «Το πρόβλημα με τα εμβόλια της γρίπης είναι η συνεχής αντιγονική, ήπια ή ισχυρή μεταβολή του ιού, που επιβάλλει την ετήσια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επικαιροποίηση του εμβολίου.
Τα εμβόλια γρίπης για το 2024-25 σε άλλες χώρες και τις ΗΠΑ είναι τριδύναμα, περιέχουν δηλαδή δύο στελέχη Α και ένα στέλεχος Β, αφού ο ιός Β/Yamagata δεν κυκλοφορεί παγκοσμίως από το 2020. Εκτός από τα αδρανοποιημένα ενέσιμα εμβόλια, έχουν παραχθεί και εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς και χορηγούνται με ρινικό ψεκασμό (Fluzone, Afluria κ.ά). Η μορφή αυτή του εμβολίου δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στη χώρα μας.
Για τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα κυκλοφορούν τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIVe, με σύνθεση Α(Η1Ν1 pdm09) και Α(Η3Ν2) και τους δύο τύπους Β/Yamagata και B/Victoria, όπως και το τετραδύναμο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταροκαλλιέργειες QIVe. Ιδιαίτερη κατηγορία εμβολίων αποτελούν τα ενισχυμένα τετραδύναμα εμβόλια QIV-IHD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και το aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό).
Τα προαναφερθέντα εμβόλια χορηγούνται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και συνταγογραφούνται από ιατρό.
Η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια παρασκευής εμβολίου, που θα προσφέρει ευρύτερη και μακράς διάρκειας προστασία έναντι πολλών παραλλαγών του ιού. Η δημιουργία ενός παγκόσμιου εμβολίου (universal vaccine) είναι δυσχερής και θα απαιτήσει πολυετή προσπάθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όμως, η εξέλιξη των τεχνικών, π.χ. mRNA, DNA, που υπερτερούν των συμβατικών καλλιεργειών παραγωγής εμβολίων σήμερα και η πρόοδος της γενετικής και της ανοσολογίας, δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για ανάπτυξη νέων εμβολίων γρίπης».
Οι πιθανές παρενέργειες
Για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης και κατά πόσο θα πρέπει οι πολίτες να ανησυχούν γι’ αυτές, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τονίζει: «Τα εμβόλια της γρίπης είναι πολύ ασφαλή και οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιάζονται χωρίς φόβο και άγχος.
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης (ερυθρότητα, οίδημα, πόνος). Συμβαίνουν στο 15-20% των εμβολιαζόμενων και υποχωρούν μετά 1-2 ώρες. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανίσει ο εμβολιαζόμενος πυρετό, ρίγη και μυαλγίες, που υποχωρούν επίσης σύντομα. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί αλλεργία σε κάποιο συστατικό του εμβολίου. Να σημειωθεί ότι η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1976 το εμβόλιο της γρίπης (γρίπη των χοίρων) συνδέθηκε με την πρόκληση του συνδρόμου Guillain-Barre (1/100.000 εμβολιασθέντων).
Έκτοτε δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση με το εμβόλιο και αν υπάρχει, είναι εξαιρετικά σπάνια (1 περίπτωση/1.000.000). Όμως, παρ’ όλο που δεν έχει τεκμηριωθεί η αιτιολογική σχέση του εμβολίου, άτομα που έχουν παρουσιάσει Guillain-Barre 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, συστήνεται να μην εμβολιάζονται».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα