Επέστρεψαν στην εργασία του οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μετά από 16 μήνες αποχής.
H επιστροφή τους γίνεται με την διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Διαβάστε αναλυτικά, πατώντας ΕΔΩ.
Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν σε Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι) επιστρέφουν με την υποχρέωση των δύο rapid test ανά εβδομάδα και με μάσκα υψηλής προστασίας, βάσει της εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων.
Επιστρέφουν μετά την απόφαση του ΣτΕ
Την επιστροφή τους αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.
Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθούν οι μισθοί τους από 14 Απριλίου 2022 μέχρι σήμερα.
Αρχικά, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ήταν περίπου 7.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά οι περισσότεροι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν self test.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα Νοσοκομεία, λέγοντας ότι «άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντά τους κάτω από ένα πρωτόκολλο το οποίο εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και απόδέχθηκε το υπουργείο Υγείας.
Έτσι, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας, και να επιδεικνύουν δύο αρνητικά rapid test την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούν με δικά τους έξοδα.
Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιστρέψουν σε θέσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες ασθενών (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και κλινικές με ανοσοκατεσταλμένους).
Συγκεκριμένα, το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
Επιπλέον, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου μπορεί να ορίσει και άλλους χώρους που δεν επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα