Δημόσια ΥγείαΑκραία ζέστη: H νέα πανδημία - Ορατή απειλή για τη δημόσια υγεία

Ακραία ζέστη: H νέα πανδημία – Ορατή απειλή για τη δημόσια υγεία

- Advertisement -

«Συναγερμό» έχει σημάνει ο πλανήτης καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την υγεία των ηλικιωμένων, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης με το βλέμμα στραμμένο σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

«Συναγερμό» έχει σημάνει ο πλανήτης καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την υγεία των ηλικιωμένων, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης με το βλέμμα στραμμένο σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η 75χρονη Ντονάτα Γκρίλο ζει στα προάστια της Ρώμης, σε ένα μικρό διαμέρισμα χωρίς κλιματιστικό ή ανεμιστήρα. Για να αντέξει τους 41 βαθμούς Κελσίου που έζησε η ιταλική πρωτεύουσα αυτήν την εβδομάδα, κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού της με ένα υγρό σφουγγάρι στην αγκαλιά.

«Νιώθω σαν να στραγγίζω ζυμαρικά όλη μέρα», λέει η κυρία Γκρίλο, η οποία ζει πια με βηματοδότη ενώ έχει περάσει και καρκίνο.

«Μην πας πουθενά, κάνει πολύ ζέστη και είναι επικίνδυνα για σένα», της λέει η 28χρονη Καρλότα Αντονέλι, η κοινωνικός λειτουργός της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas που την επισκέφθηκε.

Κύματα καύσωνα

«Τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, που έπληξαν την Ιταλία και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη, ανάγκασαν όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα σπίτια και γραφεία ή σε παραθαλάσσια εξοχικά. Ωστόσο, για πολλούς ηλικιωμένους, η ζέστη έχει πια γίνει η νέα Covid, με τις θερμοκρασίες να οδηγούν πολλούς στην απομόνωση και τις κοινωνικές υπηρεσίες να παίρνουν έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια να τους προστατεύσουν», γράφει η Γκάια Πιανιτζιάνι στους New York Times.

Περίπου το 24% των Ιταλών είναι άνω των 65 ετών και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια από αυτούς ζουν μόνοι. «Αυτές τις μέρες είναι ακόμα πιο μόνοι», σχολιάζει η κα. Αντονέλι η οποία, ως κοινωνικός λειτουργός, επισκέπτεται τακτικά πολλούς ηλικιωμένους.

Οι Ιταλοί που είναι σήμερα άνω των 80 ετών ανέρχονται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια, με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια.

Από τους περίπου 61.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι πέθαναν το περασμένο καλοκαίρι από υπερβολική ζέστη στην Ευρώπη, περίπου το 30% ήταν Ιταλοί και η ηλικία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο, γράφει η Γκάια Πιανιτζιάνι στους NY Times.

Φτώχεια και απομόνωση

«Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ασθένειες είναι πιο ευάλωτοι. Αλλά η φτώχεια και η απομόνωση παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο», σημειώνει από την πλευρά του ο Αντρέα Ουνγκάρ, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Γεροντολογίας και Γηριατρικής. «Το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς αυξάνεται», σημειώνει η επιδημιολόγος Φραντσέσκα ντε Ντονάτο, με το βλέμμα στραμμένο στους ηλικιωμένους της Ιταλίας που πληθαίνουν.

Αλλά και στη Γαλλία, το περασμένο καλοκαίρι του 2022, όταν διαδοχικά κύματα καύσωνα έπληξαν τη χώρα, περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου το 80% αυτών ήταν άνω των 75 ετών.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο Βέλγιο όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (η διαφορά μεταξύ του αριθμού των παρατηρούμενων θανάτων από κάθε αιτία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ειδικών συνθηκών και του αριθμού των εκτιμώμενων θανάτων που θα αναμένονταν εάν δεν υπήρχαν αυτές οι ειδικές συνθήκες) κατά τους πιο θερμούς μήνες το περασμένο καλοκαίρι αυξήθηκε 5,7%, με το εν λόγω ποσοστό να ξεχωρίζει ως το υψηλότερο της περασμένης 20ετίας.

Συνθήκες διαβίωσης

Στις Βρυξέλλες, οι ηλικιωμένοι και όσοι αισθάνονται απομονωμένοι ή ευάλωτοι μπορούν να εγγραφούν τηλεφωνικά σε μια ειδική υπηρεσία επιτρέποντας έτσι στις δημοτικές Αρχές να ελέγχουν τακτικά την κατάστασή τους μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 28,8 βαθμούς Κελσίου, στέλνοντας κοινωνικούς λειτουργούς να μοιράζουν νερό και να ελέγχουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Στη Γαλλία οι Αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία προγράμματα για την προστασία των πιο ευάλωτων τα οποία περιλαμβάνουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παροχής οδηγιών, τακτικούς τηλεφωνικούς ελέγχους και προσωπικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Στη Ρώμη, μια ομάδα επαγγελματιών υγείας αναλαμβάνει να επικοινωνεί μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με τα πιο ευάλωτα άτομα, κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους, τις ημέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι δυσκολίες και η απομόνωση των πιο ευάλωτων απηχούν, από πολλές απόψεις, τον αγώνα κατά της Covid, σημειώνει η δημοσιογράφος Γκάια Πιανιτζιάνι, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία άφησε πίσω της και ορισμένα θετικά τα οποία σχετίζονται με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα μέτωπα της τηλεϊατρικής (της παροχής ιατρικής/κλινικής βοήθειας από απόσταση με τη βοήθεια των νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών) και της θεραπείας ανθρώπων στα σπίτια τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ