- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Επανεκκίνηση στον θεσμό του προσωπικού γιατρού με ένταξη 1.661 γιατρών υπαίθρου (αγροτικών γιατρών) επιχειρεί η κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα σε λειτουργία την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Οι γιατροί υπαίθρου, θα κληθούν να πλαισιώσουν τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Συγκεκριμένα, οι 1.661 γιατροί υπαίθρου, θα εργαστούν ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης και θα λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές 46.000 ευρώ, μικτά τον χρόνο.
Αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού, ειδικά μετά την πανδημία.
«Παράγουμε πολλούς γιατρούς, αλλά τους χάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα για τους παθολόγους, η Ελλάδα έχει μόλις 6% της συγκεκριμένης ειδικότητας στο σύνολο των γιατρών, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι στο 26%. Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η απαισιόδοξη εκτίμηση λέει ότι από το 6% θα πάμε στο 10%. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι θα προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το αισιόδοξο ότι θα φτάσουμε στο 35%.
Όπως εκτίμησε η κ. Αγαπηδάκη, μέσα στο 2024 θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς και δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εγγραφεί στον θεσμό, ενώ προανήγγειλε, πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο επαναπατρισμός γιατρών, παθολόγων και γενικών γιατρών, προβλέπει οικονομικά κίνητρα, με υψηλές αμοιβές που θα αγγίζουν τα 100 και 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθώς επίσης και σημαντικές φοροαπαλλαγές.
Το υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Αγαπηδάκη, σχεδιάζει να ενισχύει τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, μέσω διασύνδεσής του με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε πως θα υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού άλλες ειδικότητες, πλην των γενικών γιατρών και των παθολόγων.
Αναλυτικά οι τρεις παρεμβάσεις
Όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, για να το πετύχουμε αυτό, ενισχύοντας τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, προχωρούμε άμεσα σε τρεις παρεμβάσεις:
Αναβαθμίζουμε την υποχρεωτική υπηρεσία των νέων ιατρών: καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας ιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως «αγροτικό»)και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού ιατρού η οποία θα διαρκεί ένα έτος και θα πραγματοποιείται τόσο σε αστικές, όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Έτσι, οι νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, θα υπηρετούν ως Προσωπικοί Ιατροί. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με Προσωπικούς Ιατρούς.
Δίνουμε κίνητρα στους νέους ιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως Προσωπικοί Ιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, από το 6% που είναι σήμερα, υπολογίζουμε ότι θα προσεγγίσουμε σε βάθος 4ετίας, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 26% και σταδιακά, θα καλύψουμε τις ανάγκες τις χώρας μας σε Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και στα Νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που παρέχονται κίνητρα σε νέους ιατρούς ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να παραμείνουν στη χώρα μας.
Υλοποιούμε στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού Γενικών Ιατρών και Παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και παρέχει ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα (ενδεικτικά, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση η οποία είναι ήδη σε ισχύ για όσους επιστήμονες επιλέγουν τον επαναπατρισμό τους).
Συνεργασία με υπουργείο Παιδείας
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δρομολογείται η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών, των Παθολόγων αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να παρέχουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώση, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Επιπλέον, θεσμοθετείται ο ρόλος του Συντονιστή Φροντίδας (Patient Navigator) ο οποίος θα συνδράμει τον Προσωπικό Ιατρό στην καθημερινή του εργασία και θα διευκολύνει τους ασθενείς στην πλοήγηση τους στο εθνικό σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, μέσω πχ της διασύνδεσης τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες, κ.α.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Photo: Pixabay