Δημόσια Υγεία70 ΤΟΜΥ, 1.000 ιατροί και 2.000 νοσηλευτές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

70 ΤΟΜΥ, 1.000 ιατροί και 2.000 νοσηλευτές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

- Advertisement -

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, η οργανωμένη πρόληψη και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου Υγείας, θέτοντας σε λειτουργία 70 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ξεπεράσει τις 85.

Έχουν ήδη προσληφθεί 1.000 ιατροί και 2.000 άτομα λοιπό προσωπικό υγείας. «Νομίζω ότι η εικόνα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική σε όλη τη χώρα και στο κομμάτι των δράσεων στην κοινότητα, δράσεις πρόσληψης και προαγωγής υγείας και στο κομμάτι των εγγραφών και στο ρόλο των οικογενειακών γιατρών» όπως δηλώνει στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός υποστηρίζοντας πως ο πολίτης αρχίζει σιγά- σιγά να αντιλαμβάνεται την διαφορά επισκεπτόμενος αυτές τις δομές.

«Αυτό που μας λέει ο κόσμος είναι ότι βλέπουν δύο πράγματα τελείως διαφορετικά σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο σύστημα υγείας, το ένα είναι ότι αφιερώνεται πολύ περισσότερος χρόνος από το προσωπικό στην φροντίδα του καθενός και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται σιγά –σιγά κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση στον ασθενή.» παρατηρεί ο κος Βαρδαρός καταχωρώντας στα θετικά το γεγονός ότι είναι δομές που βρίσκονται κοντά σε γειτονιές και η πρόσβαση είναι εύκολες σ’ αυτές.

5,5 εκατομμύρια επισκέψεις θα εξοικονομηθούν από τα εξωτερικά ιατρεία
Με την οικονομική στήριξη που έχει εξασφαλιστεί στις δομές αυτές θα εργαστούν περισσότεροι από 1.000 γιατροί και 2.000 λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό κ.α.). Με την πάροδο του χρόνου και την υλοποίηση της μεταρρύθμισης οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνονται. «Όσο πλησιάζουμε πιο κοντά σ’ αυτό το ταβάνι, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα. Υπολογίζεται ότι με την πλήρη ανάπτυξη του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 5,5, εκατομμύρια επισκέψεις θα εξοικονομηθούν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και από τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ» προβλέπει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

16.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό
Πού, όμως, «χωλαίνει» η προσπάθεια; «Συγκροτήσουμε αυτές τις Μονάδες όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικών υποδομών, δεν είναι όλες οι δομές το ίδιο προετοιμασμένες και αυτό νομίζουμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα εξομαλυνθεί για όλες τις δομές σε όλη τη χώρα» απαντά ο κος Βαρδαρός. Ωστόσο, σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας, των νεότερων γιατρών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Είναι συνολικά 16.000 γιατροί, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι γιατροί, που βρίσκονται κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Βόρειο Αμερική και κάποιοι και στη Μέση Ανατολή. «Στόχος μας είναι κάθε γιατρός που ενδιαφέρεται να εργαστεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ολοκληρώνει την ειδικότητά του στη χώρα μας, να έχει την δυνατότητα να εργαστεί στη χώρα μας διότι αυτές οι δομές είναι το μέλλον του συστήματος υγείας.» δηλώνει ο αναπληρωτής γραμματέας και αποκαλύπτει πως «Το δεύτερο βήμα είναι σταδιακά να επαναπατριστεί ο ιατρικός κόσμος που έφυγε στο εξωτερικό. Αυτή θα είναι συνεισφορά στο κομμάτι του συστήματος υγείας.»

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργήσει και στις άλλες δομές
Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τους πολίτες να «επισκεφτούν μια ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, να εγγραφούν, να γνωρίσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ούτως η άλλως σε λίγο καιρό θα τους είναι απαραίτητη». Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργήσει και στις άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας της χώρας, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, ο προσανατολισμός είναι να λειτουργήσουν και αυτοί ως οικογενειακοί γιατροί, να έχουν δηλαδή έναν πληθυσμό ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ